2.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 8:08
No menu items!

Interdicție pentru 25 de ani la vânzare, pentru proprietarii din imobilele cu risc seismic, consolidate pe banii statului

spot_img

Ministrul Dezvoltării vrea să impună o interdicție de 25 de ani pentru persoanele fizice și de 10 ani pentru persoanele juridice, la vânzarea unei proprietăți ce face parte dintr-un imobil cu risc seismic, consolidat din fondurile de la stat. Cseke Attila a declarat că programul de consolidare a unor astfel de clădiri, existent acum, este blocat din cauza unor neconcordanțe, astfel că nici nu poate fi demarat sau continuat așa cum ar trebui.

Cseke Attila susține că programul actual de consolidare a clădirilor cu risc seismic datează din 1994 și nu poate fi funcțional, deoarece finanțarea se acordă doar pentru un an. Nici o instituție din România nu ar putea să îl implementeze de la faza de aprobare, la achiziţie şi la execuţie, într-un singur an.

Un alt program, nou, ar fi fost pus pe circuitul avizării, astfel că nu poate fi aplicat până nu va ieși de la votul final din Parlament. 

„Deci trebuie să facem un program de finanţare multianuală. Includem pentru prima dată la finanţare şi clădirile publice. În forma în vigoare sunt doar clădirile multirezidenţiale, adică blocurile de locuinţe. Includem şi clădirile publice şi în aceste clădiri publice sunt instituţii, sunt foarte mulţi angajaţi şi ele trebuie consolidate. Nu va mai exista o cofinanţare”, a declarat ministrul Dezvoltării.

Noul program – în condițiile în care va rula doar cu fonduri publice – va interzice persoanelor fizice să își vândă imobilul consolidat vreme de 25 de ani. Pentru instituții sau persoane fizice, perioada în care nu vor putea înstrăina o clădire consolidată cu bani publici pe care o au în subordine va fi de 10 ani.

„Vom avea o interdicţie de vânzare, respectiv în perioada interdicţiei de vânzare, proprietarul poate să-şi vândă apartamentul, dar atunci trebuie să restituie statului cota parte din investiţia de consolidare de risc seismic. (…) Deci sunt câteva modificări esenţiale faţă de programul actual, care să dea şansa repornirii acestui deziderat care este foarte important, pentru că în ultimii ani, din păcate, nu s-a reuşit şi din cauza acestui program ineficient de consolidări de risc seismic”, a subliniat Cseke Attila.

Conform datelor oficiale existente, doar în București sunt înregistrate peste 800 de clădiri cu risc seismic, aproximativ jumătate dintre acestea fiind încadrate chiar în clasa I de risc.

M. Nedelcu