4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:50
No menu items!

Interceptările cu Mircea Geoană şi cei mai cunoscuţi analişti din România au ajuns la CEDO

spot_img

Sorin Ovidiu Vîntu cere 1 milion de euro despăgubiri pentru folosirea interceptărilor sale ca armă politică în campania din 2009

SOV_SZ 3

Plângerea a fost depusă în săptămâna premergătoare celei de-a treia condamnări şi se bazează pe dubla calitate a omului de afaceri: aceea de condamnat definitiv şi de patron de trust de presă.

Omul de afaceri condamnat, luni, într-un al treilea dosar penal, la 6 ani și 2 luni de închisoare, a reclamat la CEDO încalcarea dreptului său şi al angajaţilor din trustul Realitatea – Caţavencu de a avea opinii politice în legătură cu preşedintele Traian Băsescu. Avocaţii lui SOV reclamă divulgarea surselor jurnalistice într-un dosar penal şi folosirea informaţiilor de către preşedintele în exerciţiu în campania electorală.

Un alt capăt al plângerii către CEDO se referă la condamnarea sa definitivă de către un complet al ÎCCJ condus de procurorul care l-a cercetat şi trimis în judecată – Horia Şelaru, fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi.

Interceptările cu Mircea Geoană (fost preşedinte PSD şi candidat la preşedinţie), Bogdan Chirieac (analist politic şi om de afaceri), Stelian Tănase (scriitor, istoric, politolog), Cornel Nistorescu (jurnalist, fondator al unor instituţii de presă), Corina Dragotescu (jurnalist politic), Cosmin Guşă (fost secretar general al PSD, fost director de campanie pentru Traian Băsescu, fost deputat independent), Doru Bucşu, Sergiu Toader, Dragoş Stanca vor fi analizate de judecătorii europeni din perspectiva încălcării dreptului la liberă exprimare şi a altor cinci reglementări naţionale.

Subiectul conversaţiilor – eventuale alianţe politice ale partidelor aflate la guvernare sau în opoziţie, cu scopul câştigării alegerilor, interlocutorii intrând în posesia informaţiilor datorită acreditării lor pe lângă birourile de presă ale partidelor politice ori din surse jurnalistice care nu trebuiau divulgate în cadrul unui dosar penal al cărui obiect nu avea nicio legătură cu aceste discuţii.

Prin modalitatea de interceptare, redare şi ataşare într-un dosar penal, care ulterior a devenit public, a unor convorbiri telefonice ce conţineau exclusiv informaţii şi opinii politice, obţinute din surse jurnalistice în plin proces electoral pentru prezidenţiale, interceptări efectuate între primul tur de scrutin (noiembrie 2009) şi al doilea tur (decembrie 2009) care au fost folosite ca armă politică în campania electorală ce se desfăşura la acea dată, apreciem că Statul Român a încălcat art 10 al Convenţiei, art 19 din Declaraţie Universală a Drepturilor Omului, art 30 din Constituţia României, art 6 din Codul Deontologic al Ziaristului şi art 7 din Legea Audiovizualului.

Plângerea la CEDO

Prin vechiul Cod de Procedură penală, parchetul ar fi fost obligat să arhiveze, în plic sigilat, cu asigurarea confidenţialităţii, toate interceptările care nu aveau legătură cu cauza. Prin ataşarea la dosarul de urmărire penală a unor interceptări ce vizau aspecte de politică editorială a unui post de televiziune, precum şi drepturile la un proces echitabil, întrucât acele interceptări aiu creat aparenţa că va fi protejat de politicieni.

Instanţa a autorizat înregistrarea de imagini şi convorbiri din locurile frecventate de SOV, precum şi interceptarea, localizarea şi înregistrarea convorbirilor şi mesajelor SMS după ce Parchetul General s-a sesizat din oficiu (27.11.2009) în legătură cu săvârşirea infracţiunii de favorizarea infractorului de către Sorin Ovidiu Vîntu. Pe 2 decembrie 2009, ziua în care Nicolae Popa a fost prins de Interpol la Jakarta (Indonezia), dosarul a fost trimis Parchetului Tribunalului Bucureşti şi luat înapoi la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General prin rezoluţia Laurei Codruţa Kovesi. SOV a fost condamnat la 2 ani cu executare 3 fapte de favorizare a infractorului.

În 2008, S. O. Vîntu ocupa locul 3 în topul Capital al celor mai bogaţi români, cu o avere estimată la 800 milioane de euro. Se recomanda drept proprietarul trustului de presă Realitatea-Caţavencu – din care făceau parte 4 radiouri, 8 reviste, 2 ziare, 4 televiziuni şi o agenţie de presă.

 

S.O. Vîntu: Ce faci, mă, băiatule?

B. Chirieac: Cel mai frumos grăsuţ din partea asta a Europei, mă rog…

S.O. Vîntu: Cât de sobru erai la telefon, mi-ai generat impresia că ai mâncat iar pe gratis.

B. Chirieac: De unde? Eu am plătit masa.

S.O. Vîntu: Pe bune?

B. Chirieac: Da.

S.O. Vîntu: Aaaa, de aia erai așa încrispat, aveai maxilarele încleştate. Ha, ha!

B. Chirieac: Îţi dai seama, ha,ha! Îți dai seama cum a fost! Să mânânc pe banii mei!

S.O. Vîntu: Ce fai, mă, Bogdane?

B. Chirieac: Mă, grăsuţ, unu: mi-e tare dor de tine.

S.O. Vîntu: Mă bucur.

B. Chirieac: nn, Aşa. Pe unde eşti, mă, grăsanule, mă?

S.O. Vîntu: În întâlniri.

B. Chirieac: Îmi faci şi mie loc sau…

S.O. Vîntu: La 9 la Otopeni, că după aia iar trebuie să plec.

B. Chirieac: 9.00 Otopeni, ok. Aşa facem.

S.O. Vîntu: Ce se mai întâmplă, Bogdane?

B. Chirieac: Păi a avut loc şedinţa Partidului Comunist, mâine se semnează cu liberalii…

S.O. Vîntu: Poftim?

B. Chirieac:  Mâine se semnează cu liberalii.

S.O Vîntu: Da.

B. Chirieac: şi cu UDMR-ul, deci se face guvern de largă respiraţie, cu Klaus Johannis premier, acceptat, semnat, băgat în documente, tot. Moralul PSD est eincredibil, Crin Antinescu va merge cu Geoană în tot Ardealul de mână şi va spune: Ăsta trebuie votat, nu altcineva. Aşa. Şi ei sunt foarte încrezători că nu pot scăpa victoria, ţinând seama că se intră pe structură, pe construcţie, pe…

S.O. Vîntu: Da. Păi dacă nu se pare o prostie de aiai majoră, practic Geoană ar putea să stea şi acasă.

B. Chirieac: Da, mă rog, să vedem campania neagră.

S.O. Vîntu: NU contează campania neagră. Aia e folositoare, din aia mai mâncăm ceva, mai cîştigăm ceva. Avem soluţii pentru toate alea. Să nu facă Geoană o prostie majoră, la asta mă refer.

B. Chirieac: Păi n-are cum să facă, fiindcă…

S.O. Vîntu: NU, în sensul să spun ceva, să-i scape vreo perlă din aia infernală, atâta tot, e singura poveste.

B. Chirieac: Da, cum a fost aia cu cota mea de guvernare.

S.O. Vîntu: Deci dacă nu rosteşte vreo prostie majoră…

B. Chirieac: Sorine, dar şi dacă se întâmplă, în corul general de băşini şi căcat, nu se mai vede.

S.O. Vîntu: Mă, s-ar putea să se bage, ştiu eu? Nu ştiu, hai să-i omorâm pe ăia, minoritarii ăia, hai să-i asasinăm, să facem lagăre pentru minoritarii ceilalţi… Vreo prostie din asta de te doare capul. Te doare capul 20 de ani după aia. Deci dacă nu comite vreo tâmpenie de genul ăsta, poatre sta şi acasă

B. Chirieac: Da, da, e…

S.O. Vîntu: Deci jocurile astăzi practic s-au jucat.

B. Chirieac: Nu pot stabili în protocol ministerele, fiecare ce ia…

S.O. Vîntu: Nu, evident că nu, ferească Dumnezeu.

B. Chirieac: Dar neoficial s-au dat.

S.O. Vîntu: Nu cred că s-a negociat pe ministere. NU că nu cred, îţi spun eu, nu s-a negociat pe ministere. Ci pe bune, pe niste principii generale.

B. Chirieac: Da, eu ştiu câteva ministere, de aia îşi spun.

S.O. Vîntu: Mă, pentru ce se bate, ce ar vrea fiecare, şi aşa mai departe, na…

B. Chirieac: Da, de acord.

S.O. Vîntu: Una-i ceea ce vrei şi alta-i negocierea pentru ceea ce vrei.

B. Chirieac: Vor fi negocieri, apoi vor fi…

S.O. Vîntu: N-are cum să se împartă ministerele acuma, pentru că se decapacitează oştile. Dacă eu Orban, ştiu că Tramsporturile sunt la PSD, în bag p… în ele de alegeri.

B. Chirieac: Da, că îmi dă Vasile, mă negociez cu Vasile.

S.O. Vîntu: De aceea îţi garantez că nu s-a discutat niciun minister, nicio repartiţie, nimic, S-au discutat principii. Fiecare trebuie să spere la ora actuală că obţine maximum.

B. Chirieac: Sigur că da.

S.O. Vîntu: Iar după ce au ieşit şi liberalii şi bozgorii astăzi, să-l lase mâine la 1 semnează şi protocolul, din momentul ăla vin cu o variantă de construcţie care e cartea căştigătoare.

B. Chirieac: Adică ne potolim cu scandalurile, ne apucăm de muncă…

S.O. Vîntu: Gata, asta-i majoritatea, ăsta-i guvernul indiferent ce se întâmplă. Şi asta e o lovitură cumplită şi pentru… ferească Dumnezeu, dacă câştigă Băsescu, câştigă degeaba. NU va dizloca atâţia parlamentari cât să-şi facă alt guvern într-un termen decent. Într-o perioadă decentă de timp.

B. Chirieac: Poate să facă Băsescu vreun giumbuşluc, adică sp se prezinte Negoiţă în parlament şi să pice şi să…? NU.

S.O. Vîntu: Păi cum să se prezinte Negoiţă în Parlament? Ca să se prezinte, trebuie să fie şi Parlamentul acolo.

B. Chirieac: Da. Asta mă gândesc că nu poate forţa Parlamentul să-l primească.

S.O. Vîntu: Absolut. Nici pomeneală de aşaceva. Majoritatea democratică are semnat protocolul, are prim-ministru, la revedere. Domnul Băsescu e notar, ia pâinea de la gura fetei lui. Deci puterea în România s-a tranşat, astăzi s-a tranşat, exceptând mici turbulenţe. Chiar presupunând prin absurd că ar putea să mai câştige Băsescu alegerile, puterea nu o mai câştigă. Azi el a pierdut puterea.

B. Chirieac: Da, ai o mahoritate parlamentaro stabilită într-un protocol, ai…

S.O. Vîntu: AI premier, toată lumea e de acord, s-a terminat, ce mai poţi să faci?! Ce mai poţi să faci?! Dacă după alegeri eşti tâmpit şi presupunând prin absurd, îşi repet că ar câștiga preşedinţia, guvernul acesta este viitorul guvern al României. Gata!

B. Chirieac: Ştii ce mi se pare cu adevărat de excepţie? Şi îmi spuneai tu, când eu îl lăudam pentru iscusinţa politică, tu îmi spuneai că e un prost.

S.O. Vîntu: Iar tu nu m-ai crezut.

B. Chirieac: Da, nu te-am crezut. Domnule, aşa cum a jucat această chestiune, nu şi*a dat nicio şansă.

S.O. Vîntu: Măi Bogdan, niciodată nu o să câştigi un război de unul singur împotriva tuturor. Nemşii când au pierdut războiul, când au deschis al doilea front.

B. Chirieac: Da, atunci l-au pierdut.

S.O. Vîntu: Atunci au pierdut războiul. Dacă nu era tâmpit să deschidă al doilea front, la ora actuală vorbeam nemţeşte.

B. Chirieac: Aşa e. Absolut! Tot mă aşteptam, domnule, totuşi o mişcare… A avut pe parcursul a cinci ani, hai să spunem pe parcursul a patru ani, cu excepţia erorii grave pe care a făcut-o când a fost suspendat şi care apoi a întors-o în favoarea lui, putem să-i spunem lui Florin adevărul, nu?

S.O. Vîntu: Da, evident.

B. Chirieac: Adică dintr-un căcat imens în care se afla, de era luat cu pietre, l-ai adus din nou la 75%, de necrezut, dându-i un balon de oxigen la mijlocul mandatului, ce n-a avut nimeni.

S.O. Vîntu: Măi şi ca să spunem până la capăt, suspendarea a fost făcută ca urmare a alienţelor pe care le-am construit eu pentru suspendare pentru că mi-a deschis dosarul cu Banca Agricolă.

B. Chirieac: Da.

S.O. Vîntu: Şi am vrut să-i dau o lecţie, dar nu până la capăt.

B. Chirieac: Păi, era vreo 21 februarie. Eram la tine, însă era casa mare când ţi-a sunat telefonul să-ţi spună şi atunci te-au supărat.

S.O. Vîntu: Rău.

B. Chirieac: Rău te-ai supărat. Da.

S.O. Vîntu: Da.

B. Chirieac: Dar l-ai scos şi chiar..  Nu ştiu, nu eraţi chiar prieteni, dar în orice caz vă plăceaţi unul pe altul.

S.O. Vîntu: Îşi vedea fiecare de bucăţica lui de pâine.

B. Chirieac: Da. Iar acum, de un an de zile, domnule, nu l-am văzut cu nicio iniţiativă. Hai să spunem că a avut-o pe asta cu referendumul, dar.. domnule, mă aşteptam la mai mult… la….

S.O. Vîntu: Tu nu te-ai uitat astăzi la Realitatea, înseamnă.

B. Chirieac: Astăzi nu, Am avut numai întâlniri astăzi.

S.O. Vîntu: Azi la Realitatea a apărut o chestie, de pe site-ul prezidenţial, nu din altă parte.

B. Chirieac: Aşa…

S.O. Vîntu: În care comisia prezidenţială vine cu următoatea concluzie: „parlamentul unicameral deschide calea către tiranie”. E pe site-ul preşedintelui.

B. Chirieac: Am văzut chestia asta. Nu ştiam că e de pe site-ul preşedinţiei.

S.O. Vîntu: Da, e de pe site-ul preşedinţiei, în care comisia prezidenţială de analiză şi bla, bla, bla îi dă această chestie, că un parlament unicameral deschide drumul către tiranie.

B. Chirieac: Acum, parlamentul e obligat să facă legea, nu? Indiferent cine ar fi.

S.O. Vîntu: E….

B. Chirieac: E totuşi adoptată prin referendum, nu poţi…

S.O. Vîntu: Şi care e problema?

Interceptare 24.11.2009 S.O.Vîntu – Bogdan Chirieac (analist politic)

 

 

Realizatorul Realitatea Tv Stelian Tănase îl sună pe patronul trustului de presă să-i ceară acordul să participe la dezbaterea finală de la Televiziune Naţională

S.O Vîntu: Mi se pare o chestie de mare prestigiu, tot pentru Realiltatea lucrezi şi acolo.

Stelian Tănase: Bine. Păi am să le spun să scrie acolo realizator Realitatea.

S.O.Vîntu: Tot pentru Realitatea lucrezi şi acolo, că noi ne distribuim.

Stelian Tănase: Dar ce crezi că o să fie duminică?

S.O. Vîntu: O să câştige Geoană, Stelian.

Stelian Tănase: Să te audă Dumnezeu!

S.O. Văntu: În mod cert.

Stelian Tănase: Da, că aseară nu s-a prezentat foarte bine.

S.O. Vîntu: Da, şi-a luat muie cu hidrantul, ce dracu! Nu că nu s-a prezentat bine, a fost o catastrofă.

Stelian Tănase: N-a fost bine pregătit.

S.O. Vîntu: A pierdut 1, maxim 2 procente.

Stelian Tănase: Sorin, dacă mă chema să stea de vorbă cu mine o oră, să-i fac training, să ştii că intra bine în emisiune.

S.O. Vîntu: I-am spus, mă, fratele meu, i-am spus!

Stelian Tănase: Nu vreau nimic de la el.

S.O.Vîntu: Dar, evident, ce dracu!

Stelian Tănase: Ăia din jur n-au vrut, probabil.

S.O.Vîntu: Îşi dai seama că e captiv în gaşca, la staff-ul…

Stelian Tănase: Nu, dar eu îl antrenam să intre măcar cu un mental bun şi doi, să ştie cum se vede dincolo de cameră, că el crede că ce e acolo contează. Contează ce e dincolo de cameră, ce se vede prin sticlă de către Grivei.

S.O. Vîntu: Astea e! Acum ţine doar de mobilizare.

Stelian Tănase: Mai ales în partea a doua a zilei, să ştii, mai ales în partea asta a zilei.

S. O. Vîntu: Da, doar de mobilizare ţine toată….

Stelian Tănase: Da, corect. Bine, să trăieşti.

S. O. Vîntu: Te sărut, Stelian!

Stelian Tănase: Ura! Pa, pa!

Interceptare 4.12.2009 Sorin Ovidiu Vîntu – Stelian Tănase

 

C. Nistorescu: Ai auzit cu povestea cu ALRO care e pe site-uri acuma?

S. O. Vîntu: NU am auzit.

C. Nistorescu:E poveste cu afacerile cu energie… în care e băgată Elena Udrea şi cu ăştia şi cu psihologul Stolojan.

S. O. Vîntu: Aşa…

C. Nistorescu: Povesteşte Nastasiu. Şi ăştia de la Realitatea o au şi nu vor s-o dea. Şi caseta este de două zile la Realitatea, cu lucruri mult mai complicate. Şi Popa a refuzat să o dea. Ţi-a spus?

S. O. Vîntu: Dar nu-şi asumă… ştiu, tati, dar nu-şi asumă, zi să-i spun, scriitorul cărţii, am uitat cum îl cheamă.

C. Nistorescu: Ba îşi asumă, cum să nu!

S. O. Vîntu: EI, şi dacă îți spun că nu-şi asumă… Că m-a întrebat Cătălin. Uite, avem aşa, aşa. Am spus bă, dacă îşi asumă autorul cărţii interviul şi cu Nastasiu, daţi-i drumul. Dacă nu, ăştia se întorc mâine şi spun că au făcut o glumă. Şi niciunul din cei doi nu au vrut să confirme, nu au vrut să-şi asume. De-aia nu am dat pe Realitatea.

C. Nistorescu:Da, dar e imagine video cu ăla care declară chestia asta.

S. O. Vîntu: Măi, tati, nu ai înţeles, am făcut o glumă, domnule, ne-am jucat între noi! Poate să apară orice. Trebuia cei doi să confirme la telefon, niciunul nu a confirmat, nu şi-a asumat, pardon. Ăla, tu îşi asumi interviul? Tu îşi asumi declaraţia? Ălta voia 50.000 de euro să-şi asume aia. Dă-te-n moaşă-ta! Nu pot să dau bani pe aşaceva. NU că e vroba de 50.000, dar nu pot să dau bani, că după aia încep cu poveşti. Cornel, ăsta e un… alegerile astea nu au fost jucate de Băsescu contra Geoană. Au fost dejucate de serviciile secrete, este un joc al serviciilor secrete, prietene. Mi-au trimis oameni acasă, să mă îmbîrlige cu tot felul de chestii, cu unele, cu altele….

C. Nistorescu: Dar care dracu joacă, domnule? Ale noastre plus care?! Ruşii, americanii??

S. O. Vîntu: Se pare că şi americanii le-au dat o mână de ajutor.

C. Nistorescu: Aoelu, băga-mi-aş picioarele!

S. O. Vîntu: Se pare că americanilor nu le-a prea conventi vizita lui ăsta la Moscova, pe care nu le-a raportat-o nici lor. Şi atunci se pare că îl sprijină pe Băsescu aici. Ăsta e un joc al serviciilor secrete de susu până jos, tu nu vezi?

Nistorescu: Te anunţ că am început să aud că circulă în oraş zvonul că tu cu Guşă l-ai băgat pe ăsta în bălării

S.O.Vîntu: Ei, rahat!

Interceptare 4.12.2009 Sorin Ovidiu Vîntu – Cornel Nistorescu

S.O. Vîntu: Da, mami!

Cozmin Guşă: Eu sut, nu mai am baterie.

S.O. Vîntu: A, credeam că e Olguţa.

Cozmin Guşă: Tati,! Da, tati!

S.O. Vîntu: Da, tati, în cazul ăsta!

Cozmin Guşă: Nu mai am baterie pe al meu.

S.O. Vîntu: Aşa. Cum e, Cozmine?

Cozmin Guşă: Ăştia bagă date din stomac, nu mai ieşim peste 20 de minute, cum a promis…

S.O. Vîntu: Ce fac cu centralizarea?

Cozmin Guşă: Se face acuma?

S.O. Vîntu: Unde-aţi ajuns?

Cozmin Guşă: Da n-au intrat, trecem de 50%?

S.O. Vîntu: Poftim?

Cozmin Guşă: Trecem de 50% până la conferinţa de presă.

S.O. Vîntu: La cât avem conferinţa de presă, la şi 20?

Cozmin Guşă: Da, cam aşa, cam peste un sfert de oră, de 20 de minute maşim.

S.O. Vîntu: Aşa. Bă fiţi atenţi, că chestia asta nu i se bagă din burtă. Fiţi foarte atenţi la BEC.

Cozmin Guşă: Îhî!

S.O. Vîntu: Fiţi foarte atenţi la procese-verbale, nu vă culcaţi pe o urcehe.

Cozmin Guşă: Nu, n-a plecat nimeni.

S.O. Vîntu: Că nu întâmplător i-am lăsat să-şi dea mesajele pe Realitatea, ca să vă ţin în alertă, tati!

Cozmin Guşă: Îhî.

S.O. Vîntu: Deci fiţi foarte atenţi. Jocul nu s-a terminat. Vorbeşte cu oamenii, nu la culcare acasă. Până dimineaţă, până când nu se bate în cuie toată povestea, mi se pare normal să staţi, că ei vor sta până dimineaţă să-şi facă ciordelile.

Cozmin Guşă: Şi ei stau, şi noi stăm.

S.O. Vîntu: Ok. Deci, se stă până dimineaţa. Te rog mult, am lăsat dezbaterile să curgă pe tema asta, tocmai ca să fiţi extrem de atenţi. Te pup, Cozmin! Pa!

Cozmin Guşă: Te pup!

Interceptare 7.12.2009, ora 00.56, Sorin Ovidiu – Cozmin Guşă

S.O. Vîntu: Da, Cozmin.

C. Guşă:  Ce faci, Sorinache?

S. O. Vîntu: Te pup. Ce să fac, mă, mi-am rezolvat o parte din treburile personale, nu vezi, procese, dosare penale, interdicţii, tot felul de chestii. A trebuit să iau şi nişte măsuri urgente pe business şi de acum data, mă…

C. Guşă: NU le-am băgat foarte tare în seamă pe ălea personale, mi s-au părut aşa…

S. O. Vîntu: Da, dar trebuiau rezolvate, trebuia să mă preocup să văd ce au de gând. În fiecare zi am 20 de maşini după mine şi nu spun 20 ca să mă dau mare sau să exagerez, atâtea sunt.

C. Guşă: Te cred, dar e un bau din ăsta pe care-l face idiotul ăsta de…

S. O. Vîntu: Şi-a şi găsit la cine.

C. Guşă: Tocmai, de-aia…

S. O. Vîntu: Şi am mers până acum, până în seara asta, cu 60 la oră, tot timpul, să nu se creadă că nu ştiu ce, că nu ştiu cum, să nu intre altţi în belele şi în seara asta am mers puţin mai repede că m-am grăbit, că mă pişam pe mine, şi am venit puţin mai repede şi să-mi bag p… dacă nu era alarmă pe DN 1.

C. Guşă: Măcar trebuia să treacă în faţa ta, să-ţi facă culoar.

S. O. Vîntu: Să ştii că eram pe Magheru şi vroiam să mă bag în dreapta şi maşina care mă însoţea m-a lăsat să intru.

C. Guşă: Ai văzut! Sunt nişte domni.

S. O. Vîntu: Da, că l-am trimis pe Alex acasă, i-am zis: Bă, am suficientă escortă, suficientă gardă, du-te mă, acasă, şi tu.

C. Guşă: Nu, o să te lase în pace de mâine, că s-a tranşat povestea cu Curtea Constituţională, a fost speriat rău. Au stat şi după mine, că se temeau că mă întâlnesc cu ăştia de la Curte.

S. O. Vîntu: Da. Ei, şi dacă nu mă lasă ce, mă doare în cur. Am trecut prin momente cu adevărat grele, nu ca acum, dar acum mi-au trebuit două zile să mă reglez, că m-au năucit toate. Ce faci, mă, prietenul meu?

C. Guşă: Ce să fac, mă, Sorinică? Am ajuns acasă acum.

S. O. Vîntu: Mă, să ştii că sunt mândru că-mi eşti prieten. Ai cuvântul meu de om, sunt mându că-mi eşti prieten. Te-am descoperit Cozmin. Dincolo de mingicarul ăla şi iţicarul ăla necopt pe care l-am cunoscut eu, în intervalul ăsta de timp am cunoscut bărbatul din tine şi mi-a plăcut. A nu se înţelege altceva, nu suntem homo, bărbatul în sensul de caracter, de fermitate.

C. Guşă: Era să facem ceva dar…

S. O. Vîntu: Da, măi, bătrânelule. Sunt mându că te am prieten, deci.

C. Guşă: Mulţumesc mult, Sorinache.

S. O. Vîntu: Păi bulangiul o să-şi facă guvern minoritar, că asta e treaba şi o să stea în pioneze până-i intră minţile în cap şi, dacă nu-i intră, n-o să mai stea deloc. E atât de simplu!

C. Guşă: Da.

S. O. Văntu: L-am sunat şi pe Mircea în seara asta, mă întâlnescu mâine cu el să public, f..tu-i în gură să-i f…t. Mi-ai văzut interviul din Hotnews?

C. Guşă: Am văzut, da.

S. O. Vîntu: Cum ţi s-a părut, Cozmin?

C. Guşă: În regulă. Mie mi-a plăcut ăla din Libertatea, l-am citit azi.

S. O. Vîntu: Din Capital.

C. Guşă: Da, da, da.

S. O. Vîntu: Da, ăla a fost o chestie soft, aşa, şi a fost făcut înainte de alegeri.

C. Guşă: Iar ăsta din Hotnews a fost foarte ok.

S. O. Vîntu: Asta este treaba, am vrut să liniştesc oamenii. Se aruncase pe piaţă puternic de tot că Patriciu a cumpărat Realitatea, dar la maniera făcută de căcat.

C. Guşă: Ştiu, ştiu, cum a mai făcut Patriciu de două ori.

S. O. Vîntu: Nu, nu Patriciu a făcut-o de data asta.

C. Guşă: Nu?

S. O. Vîntu: NU, nici pomeneală, au făcut-o bulangii din servicii, f…tu-i în gură pe ei. Asta e muncă de aparat, măi, să intre în halul ăsta o bârfă.

C. Guşă: Da, eu le-am negat la toţi, le-am spus staţi, băi, liniştiţi.

S. O. Vîntu: Şi au făcut-o că ei se gândesc că procurorii, judecătorii ăştia sunt speriaţi de mine şi, dacă se aude că nu mai am Realitatea, o să procedeze cum procedează cu cârnăţarii pe care-i prind la schimb de valută. Deci. Nu Patriciu a aruncat-o de data asta. De aia am şi fost eu în interviu lăudându-mă cu banii me că, de obicei, după cum bine ştii, n-o fac.

C. Guşă: Da, da, da. Nu, eu m-am gândit că ţi-ai dat seama că ţi-ai dat seam că zvonul e băgat peste tot şi atunci ai vrut s-o curmi rapid.

S. O. Vîntu: Da, şi trebuia să o curm la o manieră brutală. Da, măi, tati, deci, cam asta a fost. Două zile au fost cumplite şi pentru mine, aici.

C. Guşă: Bine, eu mi-am făcut treaba în continuare, am încercat să adun probe, am vorbit cu unul, cu altul, l-am ţinut pe Mircea în picioare, pentru că eu joc până la capăt, nu e…. dacă el speră, nu e… Eu astăzi mi-am dat seama, când am văzut faţa lui Băsescu şi am mai avut vreo trei întâlniri după-amiază, mi-am dat seama că s-a închis şi la Curtea Constituţională, deci asta e!

S. O. Vîntu: Da, păi i-am spus lui Mircea, că şi Mircea-mi spunea că mai are la Curte şi i-am spus că acolo n-ai nicio şansă pentru simplul motiv că toţi îs vânduţi, cu dosare, vai de mama lor. Nu se poate câștiga acolo.

C. Guşă: Nu, nu.

S. O. Vîntu: Dar vulnerabilitatea acestui individ şi ilegimitatea lui clară din momentul acesta nu cred să-i mai dea posibilitatea să facă porcăriile pe care le-a făcut.

C. Guşă: Nu, porcării n-o să facă o perioadă, dar…

S. O. Vîntu: NU, păi dar, mama dracului, în 3-6 luni de zile va fi în pioneze, absolut, fără pic de discuţii. Ce-am avut să te întreb pe tine acum…

C. Guşă: Te rog.

S. O. Vîntu: Ştii că i s-a deschis lui Dragnea dosar, lui Nechita i l-a reactivat…

C. Guşă: Da, apasă pe ei. Dragnea se dă puţin artist, că vrea să pară victimă pe acolo.

S. O. Vîntu: NU, chiar i s-a deschis. Am vorbit cu Nazat în seara asta, chiar i-a deschis dosar, Nazat fiind fost coleg de liceu şi de facultate cu Dragnea, adică sunt prieteni vechi.

C. Guşă: Am înţeles.

S. O. Vîntu: Chiar i s-a deschis dosar, stai liniştit.

C. Guşă: Aha.

S. O. Vîntu: Nu că se dă artist. Că de la Marian ştiu, m-am întâlnit cu el ca să mă punctez cu el, că tot el este avocatul meu veşnic, să mă punctez cu el pe nişte chestii. Şi e pe bune cu Dragnea, nu la mişto.

C. Guşă: Am înţeles

S. O. Vîntu: Când te văd bătrâne?

C. Guşă: Mâine, Sorinache.

S. O. Vîntu: S-a făcut tati, când ai timp.

C. Guşă: Stăm cuminţi astăzi, ne uităm la meci şi mâine te sun, vin pe la tine.

S. O. Vîntu: Când ai timp, hai să mai stăm de vorbă. Şi repet, dragul meu, sincer, sunt onorat să te am prieten.

C. Guşă: Mulţumesc mult, Sorine.

S. O. Vîntu: Te pup, golane, pa.

C. Guşă: Pa, pa!

Interceptare 9.12.2009 Sorin Ovidiu Vântu – Cozmin Guşă

Mihaela Chiper