Peste 300.000 de locuinţe au rămas miercuri fără curent electric, în Marea Britanie şi Irlanda, din cauza intemperiilor care au condus la închiderea şcolilor în mai multe regiuni şi anularea a zeci de zboruri în ambele state, relatează Belfast Telegraph şi BBC News online.
În Marea Britanie, unde rafalele de vânt puternice nu încetează din noiembrie 2013, au rămas fără energie electrică 75.000 de locuinţe, 52.000 dintre acestea aflându-se în Ţara Galilor.
Paisprezece alerte de inundații severe, însemnând un risc de decese, s-au menținut în Berkshire și Surrey, două regiuni din vestul Londrei.
Circa 2.000 de militari au fost dislocați pentru a construi diguri cu ajutorul sacilor de nisip și pentru a oferi ajutor sinistraților, a declarat generalul Patrick Sanders, responsabil de coordonarea efortului militar, adăugând că alte câteva mii vor fi mobilizați la nevoie.
Potrivit postului de televiziune Sky News, daunele materiale provocate de intemperii ar putea depăşi un miliard de lire sterline (circa 1 miliard 200.000 de auro).
În Irlanda, unde situaţia este mai gravă, ploile abundente şi rafalele de vânt foarte puternice, care ating o viteză de până la 177 de kilometri pe oră, au lăsat fără curent electric peste 260,000 de case. Aceasta este cea mai gravă pană de curent electric din Irlanda în ultimii 15 ani.
Printre cele mai afectate localităţi se numără Cork, Kerry şi Clare. În Kilkenny şi Limerick locuitorii au fost rugaţi să nu iasă din case. În comitatele Leinster, Munster şi Connacht a fost emis cod roșu.
Din cauza rafalelor de vânt care au doborât la pământ arbori, zeci de drumuri au rămas blocate pe întregul teritoriu al ţării, iar transportul public a fost perturbat, potrivit cotidianului The Irish Times.
Traficul feroviar şi cel aerian, de asemenea, au fost afectate. Trenurile din Dublin ajung cu mari întârzieri, iar aeroporturile din Cork şi Shannon au fost închise. De asemenea, mai multe zboruri au fost anulate pe aeroportul din Dublin.
Potrivit serviciilor meteorologice locale, în weekend situaţia ar putea să se agraveze, din cauza unor noi furtuni.
Potrivit experților, unele zone vor trebui să aștepte până în luna mai pentru ca terenurile să se usuce. Această perspectivă este foarte descurajantă pentru sinistrați, și mulți dintre ei au afirmat că și-au pierdut răbdarea să mai aștepte o reacție politică și ajutor din partea armatei. Î
C.A.