2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:29
No menu items!

Întâlnire de taină între Ponta și Antonescu: ping-pong cu regionalizarea și Constituția

spot_img

Ponta AntonescuCopreședinții USL caută soluții pentru a diminua disensiunile  apărute  în ultima perioadă  între proprii parlamentari și baroni locali. Potrivit unor surse din USL,  liderii Victor Ponta  și Crin Antonescu au  avut marți seară, o întâlnire de taină, departe de ochii presei, pentru a încerca  să armonizeze pozițiile celor două partide pe marginea unor probleme delicate precum  revizuirea Constituției și procesul de reorganizare  teritorial-administrativ, laolalaltă cu accelerarea  procesului de numirre a  propriilor oameni î funcțiile de secretar de stat, agenții și diverse  deconcentrate  din teritoriu. Conform surselor citate, liberalii  sunt  îndeosebi nemulțumiți de tergiversarea de către premier a unor numiri în aceste posturi și amenință cu  blocarea intențiilor de  modificarea Constituției, dar mai ales al regionalizării care afectează în prumul rând interesele baronilor locali.

De altfel, Crin Antonescu a purtat mai multe discuții cu liderii  de filiale și cei 13 președinți de Consilii Județene pe care  îi are PNL. Acestora din urmă le-a cerut să vină cu drafturi și propuneri de proiecte pe regionalizare pe care să le poată opune proiectului lui Ponta și  Liviu Dragnea de  creare  a viitoarelor euroregiuni pe calapodul actualelor opt  regiuni de  dezvoltare  economică. Liberalii s-au executat: atât Sorin Frunzăverde, președintele CJ Caraș Severin, cât și omologul său de Călărași, Răducu Filipescu au venit cu propriile variante de regionalizare.

Acestea  pun sub semnul întrebării atât numărul, cât și forma și capitalele viitoarelor euroregiuni.  Sorin Frunzăverde cere ca nu marile orașe să fie  viitoarele capitale regionale, ci municipiile mai mici pentru a se da șanse și altor  localități să se dezvolte economic și să atragă investitori, astfel încât să se anuleze sau măcar să se diminueze decalajele economice existente între județele care compun  aceste  regiuni. Propunerea  liberalului afectează interesele  unor baroni locali ai PSD, precum Gheorghe Nichita, Marian Oprișan, Mircea Cosma sau Radu Mazăre care nu suportă ideea ca orașe precum Piatra Neamț,  Brăila, Călărașiul să câștige cursa pentru a deveni capitalele acestor regiuni în defavoarea propriilor municipii precum Iași, Constanța sau Ploiești

Liberalul Răducu Filipescu a propus la rândul său,  fie reorganizarea pe 16 regiuni, formate din două trei județe actuale, fie pe 11 regiuni, din care 10  cu câte patru județe, plus regiunea București-Ilfov.   Potrviti unor surse liberale, acest  proiect este îmbrățișat îndeosebi de baronii  liberali din sudul țării care vor să fie șefi de regiuni. Astfel, de exemplu, Răducu Filipescu ar dori să conducă o regiune formată  doar din județele Călărași, Giurgiu, Ialomița și Teleorman, pe motiv că actuala regiuni de dezvoltare, Muntenia Sud este compusă din  șapte astfel de județe  în care cele agrare, din sud,  nu au nimic de-a face din punct de vedere  economic cu cele din  nord, bazate pe turism și industrie.

Potrviti însă surselor citate, liberalii intenționează să  se folosească de aceste proiecte și de altele  la care încă se lucrează pentru a bloca intențiile  PSD de regionalizare, anul viitor, și pentru a bloca acest process  până după 2020.  Liberalii cred că, pentru ei, este mai  profitabil să mențină  doar actualele regiuni de  dezvoltare economică, de vreme ce  în cazul creării  euroregiunilor dorite de Ponta,  viitorii guvernatori  vor fi cei mai mulți din partea PSD, iar liberalii nu vor  avea șanse să gestioneze decât regiunile cele mai sărace. Potrvit  surselor citate,  liberalii  cu funcții grele în administrația locală vor  să se folosească de  inflația de proiecte regionale cu care vor veni, atât ei, cât și cei de la UDMR , dar și unii baroni nemulțumiți din PSD, precum Mircea Cosma, promotorul ideii regiunilor de munte,  pentru a  tergiversa dezbaterea pe acest proces până când  social-democrații vor  înțelege mesajul și-l  vor  abandona.

De această strategie s-a prins însă și tademul Ponta-Dragnea. Potrivit intențiilor Guvernului Ponta, prin modificarea Constituţiei ar trebui să fie instituite regiunile, iar varianta luată în calcul este de regionalizare pe actualele opt regiuni de dezvoltare ce funcţionează în ţară din 1998 şi care sunt coordonate de câte o agenţie pentru dezvoltarea regională, organisme neguvernamentale, de utilitate publică.

Planurile  liberale  ar putea da peste cap aceste intenții și tocmai din această cauză  Ponta caută să  potolească orgoliile liderilor liberali.  Conform surselor citate, Ponta este dispus să negocieze atât numărul  euroregiunilor, cât și viitoarele capitale, numai să vadă acest proces devenit realitate.  În paralel, premierul a căutat să-și păstreze câțiva ași în mânecă prin  tergiversarea unor numiri de secretari de stat și amânarea numirii  liberalilor în serviciile deconcentrate.

Mai mult, Dragnea a plusat recent la masa negocierilor, introducând conceptul capitalelor cu destinații diferite. O viitoare euregiune ar putea avea o capitală economică, una administrativă și o alta culturală tocmai pentru a mai  bandaja orgoliile unor baroni locali PSD și PNL.

La toate aceste probleme au căutat liderii USL să răspundă la întâlnirea de marți seară prin  găsirea unor soluții de principiu.  Conform acelorași surse,  este  foarte posibil ca liderii USL să decidă sacrificarea intereselor unora din proprii baroni locali decât să adâncească aceste disensiuni. Crin Antonescu  are nevoie  de susținerea lui Ponta pentru candidatura sa la Cotroceni, mai ales  că în următoarele luni se va erija  în postura de președinte și principalul comunicator al  comisiei parlamentare de revizuire a  Constituției, a cărei componență va  fi decisă astăzi de către plenul reunit al Parlamentului. Ponta  are  nevoie deocamdată de  voturile PNL pentru a-și asigura stabilitatea guvernării, până când  va  găsi o soluție de  a putea  guverna și singur.  Se prefigurează astfel o soluție de compromis din care greii celor două partide  vor avea de câștigat pe spinarea liderilor din teritoriu.

Valeriu Motoc