-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:18
No menu items!

Institutul Cantacuzino, transferat oficial la Ministerul Apărării. Când va fi reluată producția de vaccin

spot_img

Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării Naţionale au semnat, vineri, mandatul de predare-primire al Institutului Cantacuzino. Cei doi miniştri au anunțat că, peste doi ani, va începe şi producţia de vaccin antigripal, iar personalul civil va rămâne inclus în noua organigramă a institutului.

„Astăzi (vineri-n.r.), după câteva luni bune de discuţii, am semnat protocolul de predare-primire al Institutului Cantacuzino, de la Ministerul Sănătăţii. Este o discuţie mai veche la nivel guvernamental, este o decizie importantă, iar de la preluarea mandatului, am promis că ne ocupăm de acest lucru. Este o instituţie intrată, din păcate, în umbră în ultimii ani, dar importantă pentru securitatea în sănătate. Prin urmare, institutul trece oficial la MApN. Avem un plan riguros de reaşezare a acestei instituţii. După sărbători, începem să lucrăm pe programul de management şi vom porni motoarele. Este un institut strategic, pe care ni-l dorim relansat”, a declarat ministrul apărării, Mihai Fifor.

În ceea ce priveşte producţia de vaccin, ministrul sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că Institutul Cantacuzino va reuşi să producă vaccin antigripal cel mai devreme peste doi ani.

„În sistuaţia în care vom reuşi să producem vaccin, vom acoperi toate golurile de la nivelul Europei. Comisarul european pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis, a acceptat solicitarea noastră de a sprijini institutul de a deveni un pol european de producţie de vaccinuri. (…)Va fi nevoie de minimum doi ani ca să producem primul vaccin, din ceea ce spun consultanţii noştri, dar pentru început, vor fi doar tulpini, componente de vaccin. Dar suntem pregătiţi să preluăm producţia de vaccin antigripal”, a explicat Bodog.

În ceea ce privește personalul care lucrează la Institutul Cantacuzino, ministrul apărării a adăugat că angajaţii civili sunt incluşi în noua organigramă a institutului.

„Prin toate actele normative, am aprobat inclusiv organigrama. Nimeni nu pleacă de la institut. Îi asigur pe angajaţi că nimeni nu pleacă. Dimpotrivă, vom găsi soluţia să facem încadrări, pentru că există deficit de personal. Asta este una dintre problemele pe care le are institutul. S-a plecat din cauza condiţiilor financiare. Suntem în căutare de specialişti. Va avea regim de unitate militară, dar vom vedea cum balansăm partea de personal. Asta nu înseamnă că tot personalul civil va deveni personal militar. În toată Armata Română există atât personal militar cât şi civil”, a spus Mihai Fifor.

O altă schimbare ar putea fi legată de locaţia unde se vor produce vaccinurile, Fifor luând în calcul mutarea de la sediul din zona Eroilor, din Capitală, la baza militară din Băneasa.

„Mai există o bază în Băneasa. Ne gândim să mutăm producţia acolo, cu o investiţie greenfield. Nu am dori să facem doar o mutare, ci să redăm institutului toată măreţia pe care a avut-o. Avem discuţii cu colegii din alte state, am solicitat sprijin pentru a avea colaborare. Este o plajă largă de lucruri pe care le putem face în institut. Pentru început trebuie să aducem specialişti şi să reluăm activitatea”, a mai precizat Fifor.

În ceea ce priveşte bugetul institutului, ministrul apărării a adăugat: „Nu preluăm institutul sărac, ci cu bugetul de la Ministerul Sănătății şi îl vom ajuta şi de la Ministerul Apărării. Nu mă pronunţ înainte de aprobarea bugetului”.

În luna septembrie, printr-o hotărâre de Guvern, institutul Cantacuzino a trecut de la Ministerul Sănătăţii, la Ministerul Apărării Naționale, după ce mai fusese transferat o dată de la Ministerul Educaţiei. Institutul a produs ultima dată vaccin în anul 2013.