Instituțiile publice vor fi obligate să taie din cheltuieli. Guvernul urmează să adopte o ordonanță de urgență care vine cu o serie de măsuri fiscale și bugetare care să să gestioneze deficitul bugetar pentru anul 2024. Proiectul de ordonanță prevede vizează optimizarea cheltuielilor publice și consolidarea disciplinei financiare. Asta în timp ce alegerile parlamentare din decembrie 2024 vor costa bugetul statului peste 878 de milioane de lei. Față de scrutinul electoral anterior, costurile s-au majorat cu mai bine de 50 de milioane de euro.
Principalele măsuri propuse:
-Ordonanța prevede eșalonarea plăților diferențelor salariale stabilite prin hotărâri judecătorești, începând cu anul 2025, pentru o perioadă de cinci ani. Aceste plăți vor fi ajustate cu rata inflației și se vor aplica corespunzător prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 115/2023.
-Începând cu septembrie 2024, ordonatorii de credite din sectorul public vor avea obligația să limiteze cheltuielile pentru bunuri și servicii la media lunară a cheltuielilor din primele opt luni ale anului. Excepțiile de la aceste restricții includ cheltuielile pentru medicamente, servicii medicale, îngrijirea bolnavilor și intervențiile în situații de urgență.
-Se impun măsuri stricte asupra angajamentelor legale pentru investiții, cu restricții asupra cheltuielilor în perioada septembrie-decembrie 2024. În cazuri justificate, Guvernul poate aproba depășirea acestor limite cu maxim 15%.
-În 2024, se suspendă finanțarea publică pentru organizarea evenimentelor comunitare, cu excepția celor care marchează sărbători oficiale și sfârșitul de an. Fondurile necesare pentru depășirea limitelor stabilite pot fi obținute prin donații și sponsorizări.
-Plata despăgubirilor stabilite prin titlurile de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților până la 31 august 2023 va fi realizată până la finalul anului 2024, iar emiterea de noi titluri de plată va fi suspendată în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024.
Banii neutilizați ajung la Fondul de rezervă
Potrivit proiectului de ordonanță, începând cu data de 1 octombrie 2024, sumele reprezentând credite bugetare neutilizate de către ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat vor fi virate în Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, la solicitarea Ministerului Finanțelor, în termen de 5 zile de la această solicitare.
Acest transfer nu trebuie să afecteze activitatea curentă sau investițiile finanțate din fonduri externe nerambursabile sau din fonduri alocate prin Planul național de redresare și reziliență, dacă din estimarea execuției bugetare până la data de 31 decembrie 2024 rezultă că aceste credite bugetare nu vor fi utilizate în totalitate.
Dacă termenul prevăzut anterior este depășit, Ministerul Finanțelor este abilitat să blocheze deschiderile de credite bugetare pentru ordonatorii principali de credite până la momentul transmiterii de către aceștia a solicitării de disponibilizare.
Guvernul va finanța parlamentarele din Fondul de Rezervă
La finalul săptămânii trecute, Cabinetul Ciolacu a adoptat Hotărârea de Guvern privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru Senat și pentru Camera Deputaților din anul 2024. Față de ultimele alegeri parlamentare organizate în România, în anul 2020, scrutinul pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului din anul 2024 este mai scump cu 252.742.000 de lei, adică cu 51.580.000 de euro.
878.103.000 de lei este suma pe care Executivul a decis să o scoată acum din Fondul de Rezervă bugetară pentru organizarea alegerilor pentru Camera Deputaților și pentru Senatul României din 1 decembrie 2024.
Cei mai mulți bani ajung la Ministerul Afacerilor Interne, care primește nu mai puțin de 577.974.000 de lei. Sumele cele mai mari din această suplimentare pentru Ministerul Afacerilor Interne vor ajunge la instituțiile prefectului. Este vorba despre nu mai puțin de 461.162.000 de lei.
Următoarea suplimentare, ca mărime, este pentru Ministerul Afacerilor Externe, care primește 191.531.000 de lei.
În iulie 2024, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare din acest an.
Astfel, românii vor vota trei duminici la rând: alegerile prezidențiale se vor desfășura în 24 noiembrie și 8 decembrie, iar alegerile parlamentare vor fi organizate în data de 1 decembrie, de Ziua Națională a României.
Adina Bucur