-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:30
No menu items!

Instituțiile europene se pregătesc să admită Bulgaria și România în Schengen în acest an (presă)

spot_img

Instituțiile europene se pregătesc să admită Bulgaria și România în Schengen în acest an, în etape. Astfel, din octombrie, cetățenii celor două state ar putea să călătorească fără viză cu avionul, iar, până la 1 ianuarie 2024, ar urma să fie excluse și controalele la frontierele terestre, au declarat pentru EURACTIV surse diplomatice de la Bruxelles și din parlamentul și guvernul bulgar.

Potrivit unor surse de la Sofia, Bulgaria are șanse serioase – dacă exercită presiuni diplomatice și dacă arată implicare în continuarea reformelor – să obțină aderarea deplină la Schengen încă din octombrie anul acesta cu frontierele sale aeriene și perspectiva aderării cu drepturi depline cu frontierele terestre din ianuarie 2024.

Până acum o lună, cel mai mare obstacol în calea intrării Bulgariei în Schengen a fost opoziția Olandei.

Al doilea motiv major pentru înlăturarea obstacolelor din calea intrării Bulgariei în Schengen este alegerea unui guvern stabil la Sofia, după o criză politică prelungită în timpul căreia guvernarea interimară numită de președintele Rumen Radev a fost la conducere.

În decembrie anul trecut, Austria și Țările de Jos au blocat aderarea Bulgariei la Schengen. România a fost oprită de Austria.

Noul premier al României Marcel Ciolacu a anunțat la începutul acestei săptămâni, într-un interviu acordat EURACTIV, că i-a însărcinat pe miniștrii guvernului său să facă un plan pentru a convinge Austria să-și ridice veto-ul în privința admiterii României la Schengen.

La începutul acestei luni, executivul UE a acordat o nouă asistență financiară României și Bulgariei pentru implementarea proiectelor-pilot deja lansate pentru managementul frontierelor. Ajutorul pentru Bulgaria este de 45 de milioane de euro, iar pentru România – 10,8 milioane de euro.

În plus, Comisia Europeană salută progresele înregistrate în ultimele trei luni de ambele țări în domeniile azilului și returnării imigranților ilegali, gestionării frontierelor și cooperării internaționale; progrese care ar trebui să atenueze temerile Austriei că Sofia și Bucureștiul nu fac suficient pentru înregistrarea migranților ilegali.

Amalia Capră