Instanțele de judecată sunt obligate să pronunțe deciziile penale în cel mult 120 de zile, a decis, ieri, plenul Camerei Deputaților prin adoptarea unui proiect de lege.
„Deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”, arată proiectul de lege adoptat de către deputaţi.
O altă modificare a Codului de procedură penală pe care proiectul de lege o aduce este obligativitatea publicării deciziei în ziua pronunțării.
„Dacă vreunul dintre membrii completului de judecată este împiedicat să semneze, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei”, se mai arată în propunere legislativă.
Propunerea legislativă a fost adoptată cu 244 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” și 40 de abţineri. Trei deputaţi nu au votat.