-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:42
No menu items!

Instanța supremă obligă DNA să finalizeze dosarul DIPI, vechi de doi ani. Procuroarea Florentina Mirică, protejată în continuare de sistem

spot_img

Înalta Curte de Casație și Justiție îi obligă pe procurorii DNA să dea o soluție în dosarul în care fostul șef al serviciului secret al MAI, Rareș Văduva, este cercetat de doi ani.

Judecătorii supremi au dispus, printr-o decizie luată vineri, ca procurorii DNA să finalizeze dosarul 280/P/2016 în termen de șase luni printr-o soluție, oricare ar fi aceasta. Instanța supremă a fost sesizată, printr-o contestație, de Rareș Văduva, fostul șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) al MAI, care a arătat că ancheta durează de prea mult timp, fără a se da vreo soluție. Decizia de vineri este definitivă.

În acest dosar, Rareș Văduva, este urmărit penal, încă din 29 august 2016, alături de alți foști șefi ai DIPI, respectiv Gheorghe Nicolae și Gelu Oltean, pentru presupusa cheltuire a unor sume de bani din fondurile operative.

Dosarul este instrumentat de Florentina Mirică, unul dintre procurorii preferați ai șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Mirică este judecată disciplinar de Secția pentru procurori a CSM de peste un an și jumătate, după ce dezbaterea dosarului său a fost amânat de peste 10 ori.

Dosarul este blocat din cauza lipsei certificatului de securitate ORNISS pe care trebuie să-l aibă avocatul Florentinei Mirică, Bogdan Ujeniuc, nume cu greutate în politică și justiție.

Miercuri, Secția pentru procurori în materie disciplinară are fixat un nou termen de dezbatere a dosarului, după seria interminabilă de amânări. Pentru că dosarul Florentinei Mirică conține informații clasificate, avocatul acesteia, Bogdan Ujeniuc, are nevoie de un certificat eliberat în baza avizului dat de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS). De aproape un an se așteaptă un aviz de la această instituție pentru ca Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) să elibereze certificatul de securitate. Miercuri, există toate șansele ca dezbaterea dosarului să fie din nou amânată, pentru că, potrivit unor surse judiciare, certificatul de securitate nu a fost eliberat nici după un an.

Andi Topală