3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024 - 18:17
No menu items!

Instanța i-a respins cererea lui Lucian Bode. Ce spune ministrul despre decizia Comisiei de Etică a UBB

spot_img

Tribunalul Sălaj a respins, marți, ca nefondată, cererea ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode de suspendare a executării Hotărârii nr.10/13.12.2022 a Comisiei de etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB), de autosesizare în cazul suspiciunilor de plagiat din teza sa de doctorat.

În replică, Bode a precizat, într-o postare pe Facebook, că a intentat un nou proces prin care cere desființarea în totalitate a Hotărârii nr. 1/2023 a Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, care a constatat că teza sa de doctorat este „profund viciată” și a cerut și retragerea cărții publicate pe baza acestei teze. 

„Procedural, decizia de astăzi a Tribunalului Sălaj este una FIREASCĂ în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunțat, înainte ca instanța să dea un verdict.
Este FIRESC ca instanța să nu mai poată admite solicitarea inițială din moment ce această comisie a emis deja un act, Hotărârea nr. 1 de anul acesta, ignorând dosarul aflat pe rolul tribunalului, care urma să se pronunțe.
 
Este evident că altfel ar fi arătat decizia tribunalului dacă Comisia de Etică nu ar fi cedat presiunilor de a fi “parțiali și subiectivi”, de a da “un verdict de plagiat fără niciun fel de judecată”, de “a-l arde pe Bode pe rug, în piața publică”, așa cum președintele Comisiei a recunoscut public.
 
Dar, pentru că s-au grăbit să dea un astfel de verdict, este LOGIC ca instanța să respingă solicitarea inițială, care reclama ca fiind netemeinică și abuzivă decizia Comisiei de Etică transpusă în Hotărârea nr 10/2022.
 
Așa cum alții au ales să mă discrediteze și eu am dreptul să îmi apăr demnitatea. Lupta mea pentru adevăr nu se oprește aici, ea abia acum începe.
 
Ca atare, am formulat o plângere prealabilă împotriva Hotărârii nr. 1/2023 a Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, în vederea desființării ei în integralitate, precum și a aspectelor subsecvente statuate în această decizie. În continuare, consider această decizie netemeinică, ilegală și abuzivă”, a precizat Lucian Bode care a publicat și o serie de argumente invocate în noua plângere transmisă instanței. 
 
„Demersurile vor continua, pentru că, în ciuda tuturor presiunilor care se fac pentru “arderi pe rug”, este la fel de FIRESC ca adevărul să primeze și legea să fie respectată în cazul tuturor”, a conchis Bode. 
 
În noiembrie 2022, Comisia de Etică a UBB a constatat, la prima verificare, că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode include fragmente plagiate în procent de 2,95%. Câteva zile mai târziu, jurnalista Emilia Șercan publica o investigație care arăta că cel puțin 18,5% din teză este plagiată, astfel că s-au solicitat noi verificări. Cu o zi înainte de rezultatul celei de-a doua verificări, concretizat în Hotărârea nr.1/2023, adică, marți, pe 10 ianuarie, presa a dezvăluit că ministrul Lucian Bode a dat în judecată UBB, cerând suspendarea deciziei prin care UBB a hotărât, după prima verificare, să îi reanalizeze teza de doctorat.
 
Raluca Dan