4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:13
No menu items!

Inspectoarea judiciară Elena Rădescu a mințit. A mai fost într-un control la DNA. DOCUMENTE

spot_img

Coordonatoarea echipei de inspectori care au efectuat controlul de fond la DNA, procuroarea Elena Rădescu, a mințit atunci când a declarat, într-un interviu, la Antena 3, că a fost prima dată când a făcut verificări la instituția condusă de Laura Codruța Kovesi. Documente descoperite de Lumea Justiției o contrazic.

„Este pentru prima dată când merg într-un control la dumneaei. A fost prima dată când am controlat-o. O singură lucrare am avut pe DNA. În rest, nu am fost niciodată, nu am discutat anterior, nu am fost niciodată în niciun control. Tocmai de asta mă revolt. E primul control în care… Nu am cunoscut-o, nu înţelegeţi că prima dată când am fost în control acolo?”, declara Elena Rădescu, acum câteva zile, la Antena 3. 

Declaraţia dată în contextul scandalului creat în jurul Raportului de control de la DNA din vară, când Rădescu a fost acuzată că a fost adusă la şefa DNA Laura Kovesi cu maşina parchetului anticorupţie, este contrazisă de documente intrate în posesia luju.ro.

Potrivit acestora, inspectoarea Elena Rădescu a mai făcut un control la Direcţia Naţională Anticorupţie, anterior celui din vara lui 2017 şi, la acea dată, concluziile verificărilor efectuate de aceasta erau ruşinoase pentru conducerea parchetului anticorupţie, spre deosebire de „odele” aduse la controlul de management de la DNA, scrie luju.ro. Mai exact, în noiembrie 2016, cu 8 luni înainte de începerea controlului privind managementul DNA, procuroarea Elena Rădescu concluziona că la DNA există o problemă majoră în ce priveşte modul de instrumentare al dosarelor mai vechi de 5 ani, determinată de „formalismul controalelor efectuate de procurorii cu funcţii de conducere”.

Dovada că inspectoarea Elenă Rădescu a mai controlat DNA stă în Ordinul privind efectuarea unui control tematic la parchete referitor la soluţionarea cauzelor mai vechi de 5 ani de la data sesizării, emis de inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, judecătorul Lucian Netejoru, prin care Rădescu a fost desemnată să controleze Direcţia Naţională Anticorupţie.

În baza acestui ordin, Elena Rădescu a controlat DNA şi a constatat – în cadrul Raportului privind verificarea măsurilor luate de procurori şi conducerile PICCJ, DIICOT, DNA şi alte unităţi de parchet, în vederea soluţionării dosarelor mai vechi de 5 ani de la data sesizării cuprins în lucrarea nr. 6961/IJ/1577/DIP/2016 din 20 ianuarie 2017 a Direcţiei de inspecţie judiciară pentru procurori – că la DNA s-a înregistrat o creştere considerabilă a stocului de cauze mai vechi de 5 ani de la prima sesizare, de 61,2%, cu un plus de 106 cauze faţă de anul precedent (18 noiembrie 2015) când se inregistau 173 de dosare mai vechi de 5 ani, rezultând astfel ca la data de 22 noiembrie 2016 în DNA se găseau un număr de 304 dosare mai vechi de 5 ani.

Situaţia catastrofală descoperită la Direcţia Naţională Anticorupţie la controlul tematic de la finele anului 2016 privind cauzele mai vechi de 5 ani, a determinat-o pe inspectoarea Elena Rădescu să concluzioneze că procurorii cu funcţii de conducere au efectuat controale formale şi au acordat prioritate „soluţionării dosarelor noi, temporizandu-se procedurile în dosarele vechi”. Pe lângă această, în controlul din 2016, Elena Rădescu aprecia că „activitatea de îndrumare şi control a fost desfăşurată de procurorii cu funcţii de conducere, diferit”, iar „volumul mare de activitate, complexitatea cauzelor aflate în lucru coroborate cu fluctuaţia de personal şi schemele incomplete, existente la unele secţii/servicii teritoriale ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au influenţat negativ operativitatea soluţionării cauzelor şi au condus la creşterea numărului dosarelor mai vechi de 5 ani de la data sesizării”.

Andrei Tudor