-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:20
No menu items!

Inspecția Judiciară va verifica modul în care sunt repartizate dosarele la Tribunalul București

spot_img
Inspecția Judiciară va verifica modul în care sunt repartizate dosarele la Tribunalul Bucuresti
foto: radiocluj.ro

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut marţi Inspecţiei Judiciare să verifice dacă a fost respectată legea la repartizarea aleatorie a cauzelor în cadrul Tribunalului Bucureşti, existând suspiciuni de manipulare a sistemului de repartizare a dosarelor.

„În conformitate cu prevederile art. 45 alin 2 din Legea nr 317/2004 republicată cu modificările şi completările ulterioare, raportat la dispoziţiile art. 10 alin 1 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu posibile abateri disciplinare săvârşite în cadrul Tribunalului Bucureşti privind repartizarea aleatorie a cauzelor”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

În sesizarea trimisă Inspecţiei Judiciare, preşedintele şi vicepreşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală şi Adrian Bordea, cer să fie făcute verificări prealabile în cazul unor posibile încălcări ale îndatoririlor de serviciu ce pot constitui abateri disciplinare, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început investigațiile în cazul judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, dar și al grefierului arhivar Sorin Vasilescu, de la Tribunalul Bucureşti, al unor avocaţi şi al altor persoane, pentru luare şi dare de mită.

„Având în vedere faptele reţinute în sarcina inculpaţilor şi constatările organelor de urmărire penală cu privire la încercările de manipulare a sistemului de repartizare a cauzelor în mod aleatoriu, apreciem că se impune efectuarea unor verificări cu privire la repsectarea dispoziţiilor legale privind repartizarea aleatorie a cauzelor în cadrul Tribunalului Bucureşti”, se arată în sesizarea trimisă Inspecţiei Judiciare de conducerea CSM.

Principiul repartizării aleatorii a cauzelor este consacrat ca o normă de organizare judiciară, care a fost instituită prin dispoziţiile articolelor 11 şi 53 din Legea 304/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu scopul de a conferi o garanţie în plus independenţei funcţionale a judecătorilor şi imparţialităţii actului de justiţie, a precizat conducerea CSM.

„Odată consacrat legislativ acest principiu, apreciem că trebuie asigurată şi respectarea lui prin reglementările prevăzute de Regulamentul de ordine interioră a instanţelor, astfel încât legislaţia internă să corespundă rigorilor impuse de art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care consacră şi garantează dreptul la un proces echitabil iar verificarea respectării acestui drept prin reglementarea repartizării aleatorii în România este importantă dacă se urmăreşte prevenirea invocării de către justiţiabili a unor încălcări ale dreptului în faţa Curţii Europene”, se mai arată în sesizarea transmisă Inspecției Judiciare.

R.D.