Sondajul INSCOP Research la comanda ziarului Libertatea, realizat în perioada 11-18 octombrie arată că în clasamentul intenției de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale conduce Marcel Ciolacu, urmat de George Simion și Mircea Geoană. Iar dacă Geoană ar intra în turul II, l-ar învinge pe președintele PSD, Marcel Ciolacu.
Conform sondajului, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (78.1% din total eșantion, eroare 3,3%):
- Marcel Ciolacu (PSD) – 24,1%
- George Simion (AUR) – 20,7%
- Mircea Geoană (independent) – 18,1%
- Elena Lasconi (USR) – 15%
- Nicolae Ciucă (PNL) – 8,2%.
Pentru Cristian Diaconescu (independent) ar opta 5,1% dintre alegători, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 3,8%, pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) – 1,9%, pentru Ludovic Orban (PMP și FD) – 1,9%. Ana Birchall (independent) ar obține 0,9%. 0,4% spun că ar vota alt candidat.
Turul II
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și George Simion, 56% dintre respondenții care au ales un candidat l-ar vota pe actualul premier, iar 44% – pe liderul AUR.
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 55,6% dintre respondenții care au ales un candidat spun că l-ar vota pe fostul secretar general adjunct al NATO, iar 44,4% pe actualul premier.
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, 53% dintre respondenții care au ales un candidat l-ar vota pe actualul premier, iar 47% pe lidera USR.
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, 63,1% dintre respondenții care au ales un candidat spun că l-ar vota pe actualul premier, iar 36,9% pe liderul PNL.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea. Datele au fost culese în perioada 11-18 octombrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1.106 persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.
M. Nedelcu