Institutul Național de Statistică vine cu precizări bizare despre rubrica privind locul nașterii în formularul de recensământ al populației, după ce internauții au ironizat indicațiile autorităților. INS mărește și mai tare confuzia celor care completează chestionarul pentru autorecenzare, spunând că pentru „locul nașterii” se ia în considerare locul de reședință al mamei în momentul în care a născut și nu localitatea unde se afla maternitatea (așa cum apare pe orice certificat de naștere).
După o lună și jumătate de la începutul recensământului populației și locuințelor, faza online, Institutul Național de Statistică vine cu noi explicații privind completarea chestionarului pentru autorecenzare, care nu doar că dau peste cap chestionarele deja completate, dar și contrazic informațiile din rubrica „locul nașterii” de pe actele de identitate ale românilor.
Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, INS le explică românilor că locul nașterii care trebuie precizat în chestionarul online de autorecenzare nu este cel pe care îl știau ei, cel trecut și în actele de identitate, ci domiciliul mamei la momentul nașterii.
„La <la locul nașterii: vei lua în considerare locul de reședință al mamei la momentul nașterii tale și nu localitatea unde se afla maternitatea, dacă acestea sunt diferite. Mai exact, dacă mama persoanei recenzate locuia în Ploiești, dar nașterea a avut loc într-o maternitate din București, atunci locul nașterii va fi considerat Ploiești.
Atunci când locul nașterii nu mai corespunde cu reședința ta actuală și se află în altă localitate din țară, nu uita să completezi și câmpul privind Localitatea componentă sau Satul, altfel nu se deschid întrebările următoare și nu se validează chestionarul”, precizează INS.
Institutul mai susține că recensământul populaţiei și locuințelor din România este realizat în conformitate cu normele stabilite de Comisia Europeană, „de aceea, chestionarul din România folosește definiția dată de Regulamentul Comisiei Europene, conform căruia Locul nașterii este „locul de reședință obișnuită al mamei în momentul nașterii sau, dacă nu sunt disponibile informații în acest sens, în funcție de locul în care a survenit nașterea”.
Prima etapă a recensământului populației și locuințelor a început pe 14 martie și se va încheia pe 15 mai.
Marilena Nedelcu