În anul 2016 numărul de turiști nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică colective din România a fost de peste 2,469 milioane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 5,922 miliarde lei, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).
Turiștii străini au cheltuit în medie 2.397 lei/persoană, principalul motiv pentru sejur fiind reprezentat de afaceri.
”Principalul motiv al sejurului petrecut de turiștii nerezidenți în România, în anul 2016, l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții (57,6% din numărul total de turiști nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 58,5% din total. Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România l-au reprezentat călătoriile în scop particular (42,4% din numărul total de turiști nerezidenți), dintre acestea evidențiindu-se călătoriile pentru vacanțe (61,4%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități”, se arată în comunicatul INS.
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,7%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (92,3%). Turiştii au mai cheltuit 17% din bani în restaurante şi baruri, iar 11,7% au fost pentru cumpărături.
Din totalul nerezidenților sosiți în România, 51,7% și-au organizat sejurul prin agenții de turism, iar 30,5% și-au organizat singuri sejurul.
Principalul mijloc de transport utilizat de turiștii nerezidenți pentru a sosi în România a fost avionul (74,9% din numărul total de turiști). Autoturismele proprii au reprezentat 14,3%, urmate de autocare și autobuze cu 9,1%, alte mijloace (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,7%.
Bulgaria a depășit pragul de 8 milioane de turiști străini anual, iar Ungaria se apropie de 10 milioane.
T.S.