5.3 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024 - 5:53
No menu items!

INS: Consumul privat a contribuit cel mai mult la creșterea economică de 6,1% din primele 9 luni

spot_img

Cheltuielile gospodăriilor au avut cea mai mare contribuție la creșterea economică din primele nouă luni din acest an, respectiv de 6,1%, în condițiile în care consumul final s-a majorat cu 9,7%, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Produsul intern brut a crescut cu 7%, în termeni reali, în perioada ianuarie-septembrie 2017, comparativ cu perioada similară a anului precedent, având o valoare de peste 696,7 miliarde lei.

”Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 9,7% contribuind cu +6,1% la creșterea PIB și formării brute de capital fix, cu o contribuție de +0,8%, consecință a creșterii cu 3,8% a volumului său. O contribuție negativă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-0,6%), consecință a creșterii cu 9,6% a exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și servicii (10,8%)”, informează INS.

La creșterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, contribuții pozitive având industria (+1,8%), cu o pondere de 23,2% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 7,6%, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, transport și depozitare, hoteluri și restaurante (+1,6%), cu o pondere de 18,2% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 8,7%.

De asemenea, agricultura, silvicultura și pescuitul (+1,1%) au avut o pondere mai redusă la formarea PIB (4,9%), dar au înregistrat o creștere semnificativă a volumului de activitate (24,3%). Activitățile profesionale, științifice și tehnice, activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport (+0,7%), au avut o pondere de 7,1% la formarea PIB și volumul de activitate s-a majorat cu 9,8%.

În trimestrul al treilea față de același trimestru din anul 2016, PIB-ul a înregistrat o creștere cu 8,8% pe seria brută și cu 8,6% pe seria ajustată sezonier.

Conform previziunilor economice de toamnă publicate în data de 9 noiembrie de Comisia Europeană, economia românească ar urma să înregistreze un avans de 5,7% în 2017.

 

T.S.