-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:57
No menu items!

INS: Comenzile din industrie au crescut cu 6%. Cristian Socol: Un pas spre statutul de centru industrial regional

spot_img

 Statul încearcă să promoveze producția cu valoare adăugată mare

industrie

Comenzile noi din industrie au înregistrat în primele opt luni un avans de 6,1%, stimulat în special de creşterile din industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi a bunurilor intermediare potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Cifra de afaceri a urcat cu 8,9%, în special pe baza industriei prelucrătoare şi a celei extractive.

Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a avut cu 29,4% mai multe comenzi, industria bunurilor intermediare – cu 8,1%, cea a bunurilor de uz curent – cu 7,6%.

Afacerile din industria prelucrătoare au avansat cu 9%, iar în industria extractivă cu 8,1%.

”Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în toate sectoarele: industria energetică (+24,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,7%), industria bunurilor intermediare (+8,5%), industria bunurilor de capital (+8,3%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,3%)”, se arată într-un comunicat INS.

În august, s-au înregistrat cu 2,2% mai puţine comenzi noi pe ansamblul industriei, comparativ cu august 2013, iar cifra de afaceri a crescu cu 2,3%.

Cristian Socol, consilierul economic al prim-ministrului, spune că avansul producției industriale, forța de muncă cu productivitate ridicată, dar și faptul că industria a ajuns să dețină o treime din contribuția la formarea PIB sunt doar câteva dintre argumentele minimale pentru atingerea obiectivului tactic ”România – centrul industrial al Europei de Est”.

”România poate deveni economia de top a Europei de Est prin stimularea avantajelor competitive de care dispunem. Creșterea producției industriale pe primele 7 luni din 2014 cu 9,7% față de aceeași perioadă din 2013, faptul că industria a ajuns să dețină o treime din contribuția la formarea PIB, existența în România a clusterelor de competivitate în IT, echipamente, auto, industria alimentară, farma, forța de muncă cu productivitate ridicată și potențialul enorm de accesare de fonduri europene prin POS CCE pot fi considerate argumente minimale pentru atingerea obiectivului tactic România — centrul industrial al Europei de Est”, a afirmat Cristian Socol, citat de Agerpres.

Acesta consideră că este relevant că industriile care produc bunuri cu valoare adaugată ridicată înregistrează cea mai mare rată de creștere a comenzilor.

”Mizăm în continuare pe abordarea policentrică pe poli de competitivitate, clustere inovative, parcuri tehnologice și industriale și stimularea creării de hub-uri de afaceri. Țintim un alt model de politică industrială, centrat pe tranziția de la industrii intensive în forță de muncă slab calificată și industrii cu grad redus de prelucrare către industrii inovative, energie și industrii ecologice”, a mai declarat Socol.

S.Z.