-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:56
No menu items!

INS: Câștigul salarial mediu net a crescut cu 1,9% în iulie, până la 1.719 lei

spot_img

Avansul a avut la bază creșterea salariului minim și acordarea de prime

bani ghiseu

Câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 1,9% (32 lei), până la 1.719 lei în iulie în comparație cu luna anterioară, a transmis vineri Institutul Național de Statistică (INS).

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.378 lei, cu 1,9% mai mare decât în luna iunie 2014.

Valorile cele mai mari ale salariului net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (4.562 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.011 lei).

Potrivit INS, indicele câștigului salarial real pentru luna iulie 2014 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 102,0%.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 128%, cu 2,4 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna iunie 2014.

În iulie 2014, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare față de luna iunie ca urmare a acordării de prime ocazionale, sume din profitul net și din alte fonduri, sau a atingerii unor obiective de producție sau vânzări.

De asemenea, câștigul salarial mediu net a crescut în luna iulie 2014 ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut, la 900 lei/lună.

Domenii în care salariul net a crescut față de iunie 2014:

  • +10,9% – fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice –
  • + 9% – activități auxiliare intermedierilor financiare
  • între 6% și 8% – fabricarea autovehiculelor de transport rutier, producția și furnizarea de energie, extracția cărbunelui, distribuția apei;
  • între 4% și 6% – producție cinematografică, video și TV, fabricarea mijloacelor de transport, industria metalurgică, agricultură, servicii.

Domenii în care salariul mediu a scăzut:

  • -7,9% – fabricarea produselor din tutun
  • între 5,5% și 7,0% – cocserie, prelucrarea țițeiului, fabricarea băuturilor,
  • între 3,0% și 4,0% – fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, activități culturale.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă astfel: administrație publică (2,2%), sănătate și asistență socială (0,4%), ca urmare a aplicării prevederilor legale de la 1 iulie 2014. În învățământ s-a înregistrat o scădere a câștigului salarial mediu net (-1,9%), ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare.

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 104,1%.

S.Z.