-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:41
No menu items!

Inovația, principala armă în lupta cu afecțiunile grave

spot_img
  • Marilena Nedelcu

Îmbătrânirea populației, o realitate cu care se confruntă întreaga planetă, vine la pachet cu creșterea nevoii de servicii medicale. Pentru a face față, sistemele de sănătate din întreaga lume sunt foarte atente să păstreze un just echilibru cost-beneficiu prin folosirea corectă a resurselor. Deși aparent mai costisitoare, cele mai eficiente și inovative terapii determină creșterea numărului persoanelor vindecate, reduce mortalitatea și asigură o economie mai prosperă datorită polulației mai sănătoase.

„Fără inovație nu putem învinge cancerul, nu putem găsi soluții pentru anumite situații în cazul bolilor cardiovasculare, al bolilor neurologice, nu vorbim de bolile neurodegenerative. Chiar și în pandemia de Covid, inovația a fost extrem importantă”, a declarat europarlamentarul Cristian Bușoi, raportor al Parlamentului European privind Programul de Sănătate al Uniunii Europene, într-un interviu acordat Sursa Zilei.

Mai mult,  strategia farmaceutică a UE va pune accentul pe inovație, pe accesul pacienților la inovație și pe construcția unui cadru necesar în UE pentru a încuraja investițiile în inovație, chiar și în producția de medicamentele inovative, astfel încât cercectătorii, medicii și companiile să aibă la dispoziție toate instrumentele pentru a produce inovație în interiorul UE.

Din păcate, pentru că tratamentele inovative necesită costuri mai mari, accesul pacienților români la acestea nu este la același nivel cu cel din țările dezvoltate ale Europei. Asta deși un pacient vindecat cu ajutorul inovației poate aduce societății, prin reinserția în muncă,  beneficii mult mai mari decât costurile tratamentelor.

„(…)chiar dacă România a făcut progrese în ultimii ani, nu ne putem compara cu țările cu posibilități financiare și cu investiții mult mai mari în sănătate, cum sunt țările din nordul sau vestul europei. Ca o concluzie, încă sunt inegalități, încă suntem în urma multor țări din UE, dar suntem pe calea cea bună în ceaa ce privește accesul la inovație„, a mai spus Cristian Bușoi. 

Este foarte bine că autoritățile din România  au planuri ambițioase de luptă împotriva bolilor cardiovasculare și a cancerului, primele două cauze de deces, însă multe alte tipuri de afecțiuni, printre care și cele reumatologice, sunt destul de neglijate.  

„Într-adevăr, reumatologia trebuie să primească intereusul meritat. Există la nivel European anumite recomandări în această direcție, anumite ghiduri de practică. Știu că profesorii din România și medicii sunt conectați la direcțiile de acțiune de la nivel european. Nu este un program specific european în ceea ce privește reumatologia, dar pot să fac în așa fel încât specialiștii români să fie în contact cu cei europeni și, prin schimbul de bune practici, să reușească să îmbunătățească și tratamentul pacienților din România. Și, dacă există o anumite terapie care nu e disponibilă la un moment dat, evident, cu ajutorul comisiei UE putem face lobby pozitiv pe lângă autoritățile din România. O pot face și în calitate de europarlamentar pentru ca să fie asigurate terapiile necesare”, a mai declarat raportorul Parlamentului European privind Programul de Sănătate al Uniunii Europene.

Populația, bolile și tiparele demografice tind sa se schimbe in viitor. Aceste tendințe pot necesita o abordare diferită, punând mai mult accent pe abordarea preventivă  față de cea curativă:

„(…)nu trebuie să ajungem ca o boală să aibă complicații sau să ajungă în stadii avansate, pentru că este mult mai dificil să o tratăm. În plus, pacienții vor avea foarte mult de câștigat în cazul unei abordări preventive în locul celor curative. Viitorul este cel al medicinii personalizate, în care un medicament se personalizaeză, nu neapărat în funcție de o persoană, deși teoretic se poate și asta, ci  în funcție de un grup de persoane cu un anumit subtipar, cu anumite manifestări ale bolii. Sigur că va fi o medicină scumpă, va fi o terapie costisitoare, de vreme ce un medicament va avea mai multe subtipuri. Vor fi anumite nuanțări ale acestor tratamente, dar viitorul este al medicinii personalizate. Toate descoperirile în genetică, toate descoperirile făcute în ultimii ani, inclusiv în zona aceasta a inteligenței artificiale ne ajută să mergem către personalizarea tratamentului și a terapiei”, a conchis Cristian Bușoi. 

Aflați mai multe din interviul acordat de europarlamentarul Cristian Bușoi, raportor al Parlamentului European privind Programul de Sănătate al Uniunii Europene în cadrul seriei de interviuri realizate de  Sursa Zilei în cadrul unui proiect unic dezvoltat în România de Asociația Local Working American Group – LAWG.

Interviul poate fi vizionat AICI.