2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:52
No menu items!

Înotul în apă rece oferă un impuls de energie similar cocainei, dar fără aceleași efecte nocive

spot_img

Băile în apă foarte rece au devenit o modă, în special pentru bărbați, în căutarea unui sport extrem, a unei metode de creștere a rezistenței fizice sau de conectare cu natura. Variantele sunt multiple – scufundarea într-un butoi cu gheață, baia la copcă sau înotul în mare pe timpul iernii. Efectul este însă același – o creștere a nivelului de energie mai puternic decât în cazul consumului de droguri scumpe, potrivit unei analize publicate de The Telegraph.

Mulți din cei care au trecut prin dependențe nocive spun că timpul petrecut în apă foarte rece aduce nivelul de adrenalină pe care îl oferă cocaina, fără efectele secundare distructive.

Glen Oliver, antrenor din Sussex, spune: ”Înotul în apă rece eliberează acea adrenalină din interiorul meu în același mod în care o făcea și prima linie de cocaină. Ești la maxim pentru tot restul zilei. Descoperirea acestui lucru m-a ajutat cu siguranță să mă țin departe de droguri în ultimii ani. Totul este să găsești acea lovitură de dopamină în moduri mai sănătoase”.

Dopamina este cel mai la modă dintre toți neurotransmițătorii creierului – piața este invadată de cărți care promit să stimuleze dopamina sau să ajute la slăbirea prin intermediul dietei cu dopamină.

Karen Ersche, profesor de neuroștiință a dependenței la Universitatea din Cambridge afirmă: ”Nu poți mânca dopamină! Este un tip de mesager din creier care ajută la transmiterea semnalelor între neuroni. Răspunde la stimulare, la surpriză și la neprevăzut. Stimulantele, cum ar fi cocaina, vor elibera o cantitate mare de dopamină, dar, în timp, vor determina creierul să echilibreze lucrurile prin producerea unei cantități mai mici de dopamină naturală. Consumatorii de droguri cu probleme se vor simți mai puțin capabili să se simtă excitați sau stimulați în mod natural și, prin urmare, vor deveni mai dependenți de droguri”.

Deci este posibil ca apa rece ca gheața să fie considerată cu adevărat ”cocaina naturii”? Unii cercetători afirmă că da.

Cercetătorii cehi au descoperit că scufundarea în apă rece poate crește concentrația de dopamină din sânge cu 250%.

Olandezul Wim Hof, atlet și influencer, este considerat nașul terapiei cu apă rece. Site-ul său prezintă diverse rapoarte științifice care susțin afirmațiile conform cărora terapia cu apă rece poate reduce stresul, crește energia, îmbunătățește imunitatea, combate inflamațiile și ajută la gestionarea astmului.

Nu toți experții sunt pe deplin convinși. ”Este extrem de dificil să se măsoare nivelurile de dopamină din creier”, spune Dr. Niall Campbell, psihiatru la spitalul Priory din Londra.

”Pentru o citire precisă, trebuie să se administreze subiecților o injecție radioactivă înainte de un proces complex de scanare. Așadar, știința reală din spatele acestor afirmații nu este pe deplin solidă. Cu toate acestea, putem vedea empiric că timpul petrecut în apă rece ca gheața stimulează sentimente similare celor asociate cu dopamina. O facem aici, la Priory: dependenții în recuperare constată că simpla scufundare a capului în apă cu gheață le îmbunătățește toleranța la stres și le oferă o distragere a atenției de la pofte”, a adăugat Campbell.

De câțiva ani, Tyler Slade organizează întâlniri săptămânale pentru bărbați pe coasta Sussexului, unde aceștia alternează sauna cu marea rece. ”În primul rând, este doar o modalitate de socializare a bărbaților care nu implică mersul la pub pentru a se îmbăta. Avem participanți care obișnuiau să petreacă din greu, dar care acum se distrează la fel de mult și se simt la fel de exaltați dacă se aruncă în mare într-o vineri seara cu prietenii lor. Da, îți activează toate simțurile și îți dă o stare de efervescență. Dar, de asemenea, te face să simți că te forțezi, că îți descoperi noi limite și că îți îmbunătățești capacitatea de a face față stresului. Este o formă de distracție care poate fi cu adevărat autoperfecționantă”, spune Slade.

”În perioada cea mai proastă, beam 12-14 sticle de vin și consumam cinci grame de cocaină pe zi”, spune Mark, un londonez în vârstă de 47 de ani, care conduce propria afacere de succes. ”Am început să consum pentru că voiam să petrec. Apoi am folosit-o pentru a face față stresului de la muncă. În cele din urmă mi-am pierdut tot controlul și m-am izolat complet, stând acasă pentru a trage cocaină pe nas toată ziua.”

Acum, Mark a scăpat de droguri și alcool, găsind un mod alternativ de a scăpa de stres: se scufundă în fiecare dimineață într-un butoi cu apă rece ca gheața în grădina sa din spate. ”Am dat peste asta din întâmplare. Eram în vacanță în Portugalia cu alți dependenți în recuperare și am umplut un coș cu gheață pentru a ne răcori. De îndată ce am intrat în ea, am simțit aceeași senzație de euforie pe care o simțeam de la cocaină. A fost incredibil. Dar diferența a fost că nu am simțit anxietatea, frica sau paranoia care veneau odată cu cocaina. (…) Viața de abstinență poate părea plictisitoare dacă nu găsești noi hobby-uri cu care să-ți umpli timpul. Scufundarea în apă rece îți dă o senzație care te face să te simți de fapt mai sănătos. Obișnuiam să fiu în formă timp de 9 minute cu o linie de cocaină, apoi îmi doream mai mult o jumătate de oră mai târziu”, a mai spus Mark.

Deși nu toți membrii comunității lui Slade sunt foști consumatori de droguri, toți au o atitudine comună. ”Toți trebuie să fim puțin nebuni ca să ne petrecem timpul pe mare în mijlocul iernii. Cred că acesta este motivul pentru care activitatea îi atrage pe unii oameni care s-au luptat cu drogurile sau cu băutura. Sunt persoane în căutare de senzații tari care au nevoie să se descarce uneori făcând ceva extrem”, a adăugat Slade.

Karen Ersche spune că natura extremă a scufundării în apă rece este cea care reproduce sau poate chiar stimulează eliberarea de dopamină. ”Dopamina eliberează un sentiment de așteptare. Aceasta transferă un mesaj că ceva bun este pe cale să se întâmple. În viața obișnuită, ați putea obține acest lucru văzând o față cunoscută în mulțime sau primind o laudă neașteptată. Dopamina nu oferă plăcerea în sine, ci anticiparea plăcerii. Este ceea ce îi determină pe oameni să își verifice constant telefoanele pentru a vedea dacă au primit like-uri sau mesaje pe rețelele de socializare. Poate crea dependență, deoarece oamenii găsesc acest sentiment de anticipare atât de palpitant”, explică Ersche.

Așadar, este înotul în apă rece la fel de captivant ca și cocaina? Mark, fostul dependent de droguri, spune că îi trebuie doar câteva minute de scufundare în fiecare dimineață, ceea ce îi ajunge pentru a se simți bine toată ziua. ”Nu simt nevoia să o fac din nou. Aceasta este diferența. Cocaina a oferit randamente din ce în ce mai mici: aveam nevoie de din ce în ce mai mult pentru a obține același fior”, afirmă Mark.

În România, a existat un caz de notorietate în februarie 2023, când jurnalistul sportiv Bogdan Socol a murit la 42 de ani, ca urmare a unui șoc hipotermic, în timpul unei sesiuni de scufundări într-un lac înghețat.

T. S.