2.2 C
București
joi, 21 noiembrie 2024 - 23:58
No menu items!

Înlocuirea lui Biden, misiune aproape imposibilă pentru Democrați. De ce președintele SUA nu poate fi scos din cursă

spot_img

Rezultatele slabe ale președintelui Joe Biden la dezbaterea cu Donald Trump i-au determinat pe unii membri ai partidului său să înceapă să se întrebe dacă ar trebui să fie înlocuit în cursa pentru Casa AlbăC.

Surse din cadrul Partidului Democrat au declarat pentru BBC că există panică și confuzie în cadrul partidului și că se discută dacă Biden, în vârstă de 81 de ani, ar trebui să demisioneze.

Board-ul editorial al cotidianului The New York Times, bastionul jurnalistic al establishmentului liberal american, a scris deja că Biden este o „umbră” a celui care era în trecut și ar trebui să se retragă.

Dar ar putea fi Biden înlocuit în cursa pentru președinția SUA? Răspunsul pe scurt este că, dacă nu este de acord să se retragă, înlocuirea sa este extrem de dificilă și s-ar putea produce doar cu costuri uriașe pentru partid și liderii săi. 

Nu există nicio dovadă că Biden dorește să își încheie campania. De fapt, actualul președinte a ales să plece imediat în campanie după dezbaterea cu Trump. Fără ca Biden să se retragă de bunăvoie din cursă, ar fi aproape imposibil pentru democrați să îl înlocuiască.

Iată de ce:

Delegații pe care Biden i-a câștigat în alegerile primare s-au angajat să îl susțină

Fiecare stat și-a desfășurat deja alegerile prezidențiale primare. Regulile democraților spun că delegații pe care i-a câștigat Biden trebuie să îl susțină la viitoarea convenție națională a partidului, cu excepția cazului în care acesta le spune că se retrage din cursă.

Delegații sunt repartizați candidaților proporțional, pe baza rezultatelor alegerilor primare din fiecare stat. Anul acesta, Biden a câștigat deja aproape 99% din cei aproape 4.000 de delegați.

Președintele a indicat că nu intenționează să facă acest lucru, spunându-le susținătorilor din Atlanta la scurt timp după ce a părăsit scena dezbaterii: „Să mergem mai departe”. Purtătoarea de cuvânt a campaniei lui Biden, Lauren Hitt, a fost și mai clară, declarând vineri: „Bineînțeles că nu se retrage”.

Candidatul partidului va fi ales oficial la Convenția Națională Democrată (DNC) de la Chicago din 19-22 august.

Democrații intenționează să-i nominalizeze pe dl Biden și pe vicepreședintele Kamala Harris practic înainte de reuniune, pentru a respecta termenul limită de certificare a buletinelor de vot în Ohio. Acolo, un candidat trebuie să obțină sprijinul majorității „delegaților” – oficialii partidului care aleg oficial candidatul.

Comitetul Național Democrat s-ar putea întruni înainte de deschiderea convenției pe 19 august și ar putea schimba modul în care vor funcționa lucrurile, dar acest lucru este puțin probabil atâta timp cât Biden dorește să continue să candideze pentru realegere.

Regulile actuale spun: „Delegații aleși la convenția națională care s-au angajat față de un candidat la președinție trebuie să reflecte, în deplină conștiință, sentimentele celor care i-au ales”.

Vicepreședintele Kamala Harris nu-l înlocuiește automat pe Biden

Vicepreședintele este cel care i-ar lua locul automat președintelui dacă acesta se retrage sau nu-și mai poate exercita atribuțiunile în timpul mandatului. Dar în cursa internă pentru desemnarea candidatului la prezidențiale, lucrurile nu stau la fel. 

Kamala Harris ar trebui să câștige majoritatea delegaților, la fel ca orice alt candidat, și să treacă prin aceleași proceduri pentru a obține nominalizarea.

Având în vedere că se află deja sus pe lista democraților, Harris ar putea fi cu siguranță favorizată. Dar popularitatea sa relativ scăzută în rândul publicului american ar putea diminua acest avantaj.

Totuși, cele mai recente sondaje arată că Harris are un procent de dezaprobare mai scăzut decât Biden și Trump.

Ce se întâmplă dacă Biden se retrage?

Da, dacă – și este un mare „dacă” – dl Biden decide să se retragă, ar fi relativ simplu să se găsească un alt candidat. Democrații ar rămâne cu o convenție deschisă, în care aceștia ar sugera potențiali candidați și ar continua să voteze până când unul dintre ei primește majoritatea voturilor delegaților.

Acest lucru ar putea declanșa o competiție frenetică între democrații care luptă pentru o șansă la nominalizare. Până în prezent, Biden nu a dat niciun indiciu că ar lua în considerare o retragere.

Dar dacă decide să se retragă din cursă, „asta deschide un cu totul alt set de probleme”, a declarat istoricul politic Leah Wright Rigueur pentru BBC News. „Cred că, dacă ar fi înlocuit, o parte a negocierii pentru renunțarea sa ar fi că el ar avea ultimul cuvânt în ceea ce privește persoana care îl înlocuiește”, a spus ea.

Ar putea fi Biden forțat să plece?

Acesta este un scenariu și mai puțin plauzibil. În era politică modernă, un partid național major nu a încercat niciodată o preluare ostilă a nominalizării și nu există nicio dovadă a vreunui plan serios de a face acest lucru acum.

Cu toate acestea, regulamentele DNC au unele lacune care ar putea, teoretic, să facă posibilă excluderea dlui Biden.

Regulile le permit delegaților să „reflecte în deplină conștiință sentimentele celor care i-au ales”, ceea ce înseamnă că ar putea să se orienteze către altcineva. „Ar putea fi un scenariu incredibil de urât”, explică Wright Rigueur.

Elena Cristea