2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025 - 13:22
No menu items!

Înlocuirea baronilor locali ai PSD cu mâna lungă a DNA

spot_img

DNA_sigla 1_SZ

Acţiunile procurorilor DNA de la Constanţa şi Ploieşti au zguduit două importante zone controlate puternic de PSD. Şi asta într-un an electoral, cu alegeri europarlamentare şi prezidenţiale. Atât Mircea Cosma de la Prahova, cât şi Mazăre şi Nicuşor Constantinescu de la Constanţa sunt lideri foarte influenţi în PSD, mult mai importanţi decât Constantin Nicolescu de la Argeş pentru care liderii social-democraţi de la centru, în frunte cu Victor Ponta, au făcut protest public.  Nu putem ignora chiar și similitudinea situațiilor în care s-au aflat Mircea Cosma și Constantin Nicolescu. Amândoi au suferit atacuri cardiace după ce li s-au pus cătușe la mâini.

Dacă în Prahova au mai căzut capete, Constanţa a fost un fel de zonă crepusculară pentru procurori.  Nimeni nu s-a putut atinge de cele două căpetenii din judeţ, iar influenţa lor a fost atât de mare încât au ajuns să pretindă până şi procente din Portul Constanţa, zonă de interes strategic pentru statul român.

Un alt element care arată că lucrurile s-au schimbat pe litoral, iar baronii Mazăre şi Nicuşor Constantinescu încep să aibă efectiv emoţii, este noul judecător din dosarul lui Mazăre. Ancheta care s-a mişcat până acum în ritmul melcului la Curtea de Apel Bucureşti, a trecut de curând în mâinile actualului judecător dar şi fost procuror DIICOT, Corina Dăescu, fostă Gherghişan, soţia unui ofiţer SRI de rang înalt de la Timişoara, venită la Bucureşti din decembrie 2013.

Baronul de la Argeş, Constantin Nicolescu, are emoţii mari. N-a scăpat nici de dosarul de la ANI, după decizia Înaltei Curţi de săptămâna aceasta de incompatibilitate, hotărâre care îi ia, practic, funcţia de preşedinte al CJ Argeş. Şi n-a scăpat încă nici de dosarul DNA, făcut pe vremea lui Daniel Morar, dosar care se află tot la instanţa supremă, la recurs. Pe 7 martie s-a dat termen pentru judecarea lui Constantin Nicolescu, deşi iniţial procesul trebuia să înceapă pe 18 aprilie. Nu numai că magistraţii ÎCCJ au aprobat un termen mai apropiat de judecată, dar tot ei au cerut mutarea acestui dosar, anul trecut, la Bucureşti. Procesul trena de 2 ani la Tribunalul Argeş. Nicolescu este acuzat că a luat fonduri Phare de aproape 1 milion de euro pentru 4 unităţi de învăţământ, în baza unor acte false. Baronul „roşu” de la Argeş are déjà o condamnare în această cauză, de 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.

Spre deosebire de perioada când DNA era condusă de Daniel Morar, acţiunile procurorilor anticorupţie din ultimul timp arată o schimbare de abordare a noii conduceri în privinţa dosarelor cu adevărat sensibile, adică cele în care sunt inculpaţi lideri politici cu mare greutate.

Dacă în timpul lui Morar marile dosare cu miză politică au fost instrumentate de cele două secţii din structura centrală a DNA, în prezent putem remarca o altă dinamică a activităţii structurilor teritoriale.

Astfel, cele două dosare de la Constanţa  unde sunt învinuiţi Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu sunt instrumentate de structura teritorială  Constanţa a DNA, structură care în „epoca Morar” a fost aproape zero ca activitate.

Şi dosarul în care procurorii cer arestarea preşedintelui CJ Prahova, Mircea Cosma şi a fiului său, deputatul Vlad Cosma este făcut de procurorii de la Prahova.

„Imediat după  ce a venit la conducerea DNA, Kovesi a făcut şedinţă cu cei din teritoriu şi le-a spus clar că dacă nu se mişcă, pleacă acasă. A solicitat o activitate intensă celor din teritoriu”, ne-au declarat surse judiciare.

Cristi Ciupercă