1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 12:32
No menu items!

Inițiativa Viena 2, îngrijorată de nivelul creditării din Estul Europei, inclusiv din România

spot_img

initiativa viena 2

Retragerea de capitaluri, efectele persistente ale recesiunii și nivelul ridicat al creditelor neperformante – în contextul unei înăspriri a condițiilor de finanțare, datorate măsurilor neconvenționale de politică monetară luate de băncile centrale ale economiilor avansate – pun în pericol reluarea creditării și, pe cale de consecință, creșterea economică în regiunea Europei Centrale, de Est și Sud-Est (CESEE). Concluzia aparține grupului bancar Inițiativa Viena 2, care s-a reunit pe 13 ianuarie pentru a discuta prioritățile organizației pentru 2014.

În cadrul întâlnirii, grupul a identificat cinci priorități pentru acest an, toate având ca miză reluarea creditării de către bănci. Patru dintre ele vizează regiunea CESEE, inclusiv România. Astfel, Inițiativa Viena 2 și-a propus monitorizarea atentă a ieșirilor de capital și a tendințelor de creditare. Apoi, grupul vrea să rezolve problema creditelor neperformante (CNP) în statele din regiune.

”Nivelurile CNP în multe state din regiune sunt foarte ridicate și în continuă creștere. Acest lucru frânează reluarea creditării și recuperarea economică. Inițiativa va angrena bănci, reglementatori (bănci centrale – n.r.) și Instituții Financiare Internaționale (gen FMI, Banca Mondială etc. – n.r.) să creeze rapid o rezoluție privind CNP în 2014 și un plan comun al țărilor cu probleme în această zonă”, se arată într-un comunicat al Inițiativei 2 Viena.

O altă prioritate este accelerarea creditării, simultan cu gestionarea riscului, văzut în continuare ca destul de ridicat în statele din regiune. În acest sens, a fost creat un grup de lucru pentru a evalua schemele existente de sprijin pentru creditare și pentru a veni cu propuneri concrete privind alte metode, mai eficiente.

De asemenea, Inițiativa și-a propus să dezvolte rapid surse locale de finanțare în statele din regiune. ”Mutarea de la un model dependent de finanțarea trans-frontalieră cere o diversificare mai amplă și mai rapidă a surselor de finanțare”, a mai transmis Inițiativa. Astfel, dezvoltarea piețelor locale de capital este extrem de importantă. ”Progresul în acest domeniu trebuie accelerat pentru a ajuta creditarea și recuperarea economiei, iar participarea Instituțiilor Financiare Internaționale la Inițiativa Viena poate sprijini acest proces”, mai arată organizația.

Iniţiativa de la Viena a fost creată la începutul anului 2009, pentru a preveni eventuale retrageri masive de capital de pe pieţele est-europene în urma crizei financiare mondiale declanşată de falimentul Lehman Brothers Holdings.

În prima parte a anului 2009, grupul Iniţiativa de la Viena a obţinut angajamente din partea marilor bănci prezente în Europa Centrală şi de Est că îşi vor menţine expunerea pe pieţele din regiune timp de cel puţin un an, în condiţiile în care un val de retrageri de capital ar fi adâncit impactul crizei mondiale asupra economiilor din regiune.

Cosmina Croitoru