1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 0:25
No menu items!

ING: Derapajele fiscale și creșterile salariale lasă Băncii Naționale o marjă limitată de scădere a dobânzilor

spot_img

Banca ING își menține prognoza de inflație în România de 4,2% pentru finalul anului, chiar dacă riscurile au crescut ”ușor”. Analiza a fost publicată în contextul cfrelor anunțate de INS, care au arătat că rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna iunie 2024, la 4,94%, de la 5,12% în mai.

”Nu credem că există loc pentru ca inflația să încetinească mult mai mult anul viitor, în special având în vedere creșterea anticipată în mare măsură a sarcinii fiscale în 2025. Alți factori, cum ar fi creșterea salarială de două cifre, derapajele fiscale persistente și activitatea puternică de creditare – toate cu o marjă limitată de răcire pe termen scurt – continuă să indice o marjă limitată de relaxare a politicii din partea Băncii Naționale a României în 2024 și 2025”, potrivit unei analize a ING.

Alte concluzii ale cercetării:

  • Influența ascendentă a prețurilor la gaze a împiedicat probabil o scădere mai mare a inflației. Este puțin probabil ca presiunile cererii interne să dispară prea curând, împiedicând o decelerare semnificativă a inflației pe termen mediu.
  • Inflația la alimente a scăzut la aproape 1,0%, rămânând bine temperată, în timp ce inflația la servicii s-a moderat la 8,8%, continuând să se mențină la niveluri inconfortabil de ridicate.
  • Un salt lunar al prețurilor la gaze înainte de creșterea programată pentru luna iulie a menținut inflația nealimentară aproape constantă la 6,3%.
  • Presiunile asupra prețurilor au rămas mari în categoriile nealimentare și de servicii, iar factorii de decizie vor continua probabil să acorde atenție acestui aspect.
  • Pe termen scurt, rezultatele de luna viitoare ar putea să inverseze tendința, în principal din cauza impactului accizelor la carburanți.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4,7% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit unor date prezentate recent de guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis în urmă cu o săptămână reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75% pe an, de la 7% pe an, începând cu data de 8 iulie 2024.

Mai multe prognoze ale unor instituții financiare arată că deficitul bugetar pe 2024 s-ar putea duce la 7% din PIB, ceea ce va face inevitabilă creșterea taxelor și impozitelor din 2025.

T. S.