Aproximativ 15.000 de dosare privind infracţiuni sexuale sunt în lucru la parchete în primul semestru de anul acesta, fiind un fenomen în creştere ca raportare.
”Sesizările oricărei victime curajoase trebuie să intre rapid în circuitul de analiză. Aproximativ 15.000 de dosare privind infracţiuni sexuale sunt în lucru la parchete în primul semestru de anul acesta. Un fenomen în creştere ca raportare”, a transmis ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.
Alina Gorghiu precizează că ”anul acesta a intrat în vigoare o lege care majorează cu o treime limitele de pedeapsă pentru folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual dacă faptele au fost săvârşite de către personalul didactic din învățământul universitar sau preuniversitar împotriva unui elev sau student”.
”Tinerii trebuie să ştie: legea vă apără şi statul modifică legislaţia în continuare pentru a vă apăra şi mai bine. Să nu vă fie frică să raportaţi abuzatorii, indiferent cine sunt! Ministerul Justiţiei îşi va folosi toată expertiza şi vom sprijini cu tot ce trebuie demersurile Ministerului Educaţiei – România anunţate de ministra Ligia Deca pentru a modifica rapid legislaţia, astfel încât victimele să fie încurajate să sesizeze faptele de hărţuire sau abuz sexual. Indiferent dacă aleg să rămână anonime sau nu”, subliniază Gorghiu.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat în urmă cu o zi că se discută despre modificarea legislaţiei, astfel încât toate sesizările privind încălcarea deontologiei universitare să fie analizate rapid, indiferent dacă acestea sunt făcute formal sau anonim. ”Sesizările care vizează fapte cu caracter penal, spre exemplu hărţuirea, vor fi transmise direct la procurori şi la Poliţie”, a precizat ministrul.
Adina Bucur
FOTO: Facebook/Alina Gorghiu