-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:24
No menu items!

Infracţiunile pentru care un magistrat îşi pierde pensia chiar şi retroactiv

spot_img

judecator

Un judecător sau procuror ar trebui să-şi piardă pensia de serviciu în cazul unei condamnări definitive sau amânarea aplicării pedepsei pentru o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie ori o infracţiune de serviciu sau în legătură cu serviciul, săvârşite cu intenţie. Modificarea propusă de o comisie CSM ar trebui să lase la latitudinea forului care ar trebui să apere independenţa magistraţilor stabilirea infracţiunilor care aduc atingere „prestigiului Justiţiei”, aşa cum apare în textul iniţial de lege.

După multe luni de critici aduse proiectului de lege care modifică statutul magistraţilor, CSM a clarificat, săptămâna aceasta, punctul său de vedere asupra condiţiilor care ar trebui să ducă la pierderea pensiei de serviciu de către magistraţii cu probleme penale. Comisia 1 a CSM, din care fac parte patru procurori şi şase judecători, a contrazis criticile Asociaţiei Magistraţilor din România care susţinea că este neconstituţional ca o lege civilă să fie retroactivă, prin urmare orice procuror sau judecător condamnat pentru anumite fapte, ar urma să-şi piardă pensia chiar dacă a dobândit-o înainte de intrarea în vigoare a acestei legi.

„Inclusiv în ce priveste magistratii corupţi faţă de care s-au pronunţat deja condamnări definitive să li se taie pensiile dacă modificarea legislativă apare după aceste condamnări definitive”, au declarat pentru Sursa Zilei, oficiali din cadrul CSM.

Modificările aduse de CSM urmează să fie discutate săptămâna viitoare în comisia juridică a Senatului, care este cameră decizională în această procedură.

Mihaela Chiper