2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 10:10
No menu items!

Industria tutunului: România ar putea intra pe deficit excesiv dacă nu se amână cu șase luni aplicarea Directivei 40

spot_img

România ar putea intra pe deficit bugetar excesiv dacă reprezentanţii din industria tutunului nu şi-ar plăti taxele la bugetul de stat pentru două luni, estimate la 500 de milioane de euro, a declarat luni Gilda Lazăr, director de comunicare al Japan Tobacco International. Într-o conferință de presă, aceasta a susținut poziția industriei de tutun, care cere Guvernului amânarea cu şase luni a termenului de conformare a producţiei la noile prevederi din Directiva tutunului, arătând că în caz contrar există riscul blocării pieței.

Argumentele expuse de Gilda Lazăr:

  • ”Ţinta de deficit bugetar este de 2,95%. Dacă noi nu plătim două luni taxele, pentru că nu vindem, nu pentru că nu vrem, s-ar putea să intrăm pe un deficit bugetar excesiv. Este o limită foarte strânsă. Guvernul trebuie să decidă: vrea să funcţionăm în continuare ca industrie legală şi să plătim taxele sau să se intre în procedură de deficit excesiv”.
  • ”Problema nu este doar a noastră este şi a statului. Dacă noi nu producem şi nu vindem, ei nu încasează şi trebuie să găsim împreună o soluţie constructivă. Dacă un pachet ar costa 10 lei, statul ar pierde opt lei, iar noi am pierde doi lei, în care intră şi cheltuielile de producţie. Este cel mai taxat produs din România. Riscăm o criză a ţigaretelor legale pe perioada de vară, când este perioada de vârf. În aceste condiţii contrabanda ar creşte, pentru că ea creşte tot timpul în an electoral. Noi avem stocuri pentru o perioadă de 25 de zile, pentru că nu avem voie să producem mai mult, deoarece nu primim timbre fiscale”.
  • ”În momentul de faţă nu ştim care vor fi ingredienţii permişi pentru fabricarea produselor din tutun. Potrivit directivei ar trebui să existe o listă prioritară de 15 ingredienţi. Deocamdată nu am văzut-o, pentru că nu este gata nici la nivelul Comisiei Europene. Ingredienţii pe care avem voie să-i folosim, vor apărea probabil la trei luni după adoptarea legii. Cum putem noi să ştim la 20 mai ce punem în ţigarete, dacă cei de la Ministerul Sănătăţii nu ştiu?”.
  • ”Toată industria este lăsată la decizia unui singur om, care se consideră specialist. Nu poţi să fii specialist în orice. Aici este vorba de producţie şi comercializare. Un specialist în pneumologie nu are cum să fie specialist în produse industriale”.
  • ”Avem un număr limitat de furnizori locali în ceea ce priveşte ambalajul. Capacităţile de producţie ale acestor furnizori trebuie adaptate cu ceva timp înainte, mai ales că toate cele 28 de state vor face asta. Fabricile din România nu au rezervat încă nimic, pentru că nu ştim ce. Dacă legea va fi publicată în Monitorul Oficial la 20 mai, noi abia de atunci vom putea începe etapele. Pachetele ar fi gata spre toamnă, iar pregătirea produselor conforme ar începe undeva de Crăciun. Ca să fim gata la 20 mai cu produsele conforme, aveam nevoie ca legea să fie publicată la 20 decembrie 2015”.
  • Adaptarea la directiva 2014/40/UE i-ar costa pe cei trei mari producători de tutun din România – JTI, BAT şi Philip Morris – între 9 şi 35 de milioane de euro, susţine Gilda Lazăr.

Companiile de tutun solicită Guvernului, printr-o scrisoare semnată de conducerea British American Tobacco, Japan Tobacco International și Philip Morris România, asumarea de urgență a cadrului de reglementare clar, ferm și predictibil, care să nu blocheze buna funcționare a unui sector economic cu o pondere semnificativă în veniturile la bugetul de stat.

”Producătorii au arătat astăzi, practic, în fabrica JTI din București, de ce sunt necesare șase luni pentru adaptarea producției la cerințele Directivei tutunului, care nu a fost încă transpusă în legislația națională. Reprezentanții fabricii de pe platforma Pipera au explicat în detaliu etapele și timpul alocat pentru fiecare operațiune de pregătire și tipărire a ambalajelor, operațiuni executate în străinătate, de furnizori globali, precum și în ce constă producția propriu-zisă, adică fabricarea și împachetarea țigaretelor, în fabricile producătorilor de tutun din România”, se arată în mesajul celor trei companii.

T.S.