3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 3:42
No menu items!

Industria românească a performat cel mai bine din UE, în ultimii patru ani, și-și menține ritmul

spot_img

Costul producției industriale din România, în creștere. Produsele energetice, cele mai costisitoare

România a înregistrat, în luna ianuarie, cea mai mare creștere anuală a producției industriale din UE, după Luxemburg, de peste 10%, la un avans mediu al blocului comunitar de 2,4%. Datele biroului european de statistică arată că, față de anul de referință 2010, industria românească a crescut cel mai mult din Uniune, respectiv cu 25,5% în date ajustate sezonier.

”Cele mai mari creșteri ale producției industriale (în ianuarie 2014 față de ianuarie 2013, n.r.) s-au înregistrat în Luxemburg (+12,7%), România (+10,5%), Polonia (+6,4%), și Ungaria (+6,1%), iar cele mai ample scăderi s-au produs în Malta (-12%), Letonia (-11%), Lituania (-7,6%) și Finlanda (-7,1%)”, se arată într-un comunicat al Eurostat.

Potrivit statisticii europene, creșterea producției industriale în UE, în aceeași perioadă, a fost de 2,4%. Acest avans a fost influențat de creșterea producției de bunuri de capital cu 5,8%, a bunurilor intermediare cu 4,5% și a bunurilor de folosință îndelungată cu 1,8%. Producția bunurilor de uz curent a avansat cu 0,4% în UE, în timp ce producția de energie a scăzut cu 4,4%.

Față de luna decembrie a anului trecut, producția industrială a crescut cel mai mult în Croația, Estonia și Ungaria – cu procente cuprinse între 5,4% și 3,1%, în timp ce în România sectorul a avansat cu 2,3%, pe locul al cincilea în UE.

Industria românească are însă cea mai mare creștere din UE raportat la anul de referință 2010, înregistrând cu avans de 25,5%, fiind urmată de Estonia, cu o creștere de 24,8%. La distanță considerabilă de cele două țări, pe locul al treilea, se află Polonia, cu un avans de 14,5%.

Industria din România își menține tendința de creștere, ponderea acestui sector în PIB fiind mult peste media din Uniunea Europeană. ”Mare parte din progresul și evoluția pozitivă a Produsului Intern Brut se datorează exporturilor românești, iar componenta industrială în PIB, și anume aproape 30%, este mult peste media europeană, care este undeva la 20%. Aș putea spune că evoluția industrială în România este pe un trend pozitiv și va continua așa”, afirma recent fostul ministru al Economiei, Andrei Gerea.

Industria și agricultura au avut cele mai importante contribuții la creșterea PIB în 2013, de 2,3%, respectiv 1,1% potrivit Institutului Național de Statistică (INS). La polul opus, construcțiile, comerțul cu amănuntul și intermedierile financiare au tras economia în jos.

Cosmina Croitoru