1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 11:48
No menu items!

Industria modei, lovită puternic după ce SUA au interzis importurile de haine făcute cu bumbac din China

spot_img

În Statele Unite intră astăzi în vigoare legea de prevenire a muncii forțate a uigurilor, care le permite autorităților vamale americane să blocheze sau să confiște bunuri care au legătură cu munca forțată în China, scrie The Guardian. Industria modei a fost atenționată să renunțe la importurile de bumbac din regiunea Xinjiang, una din principalele surse de materie primă.

Potrivit legii de prevenire a muncii forțate a uigurilor, orice bun produs parțial sau integral în regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei are legătură cu lagărele de muncă forțată din zonă. Începând din 2017, autoritățile chineze au băgat un milion de uiguri în aceste lagăre, pe care îi supun muncii forțate.

Industria modei va fi printre ce mai afectate de această nouă lege. Aproximativ 20% din producția mondială de bumbac provine din China, iar 84% din producția Chinei are ca sursă regiunea Xinjiang, arată Digi 24.

Legea inidică bumbacul ca pe o „prioritate înaltă”, alături de roșii și siliciul policristalin (folosit la producerea panourilor solare).

Toate brandurile de modă din Europa sau Marea Britanie, care exportă haine în SUA, sunt vizate de lege și, dacă nu furnizează un certificat conform privind proveniența materiilor prime, pot primi o amendă de până la 250.000 de dolari.

Legea va pune mari probleme industriei textile. Liv Simpliciano, de la Fashion Revolution, arată că bumbacul din Xinjiang este practic peste tot.

„Dificultatea este că, în faza de cules, bumbacul provenind din locuri diferite este amestecat, făcând imposibil de urmărit sursa lui”, a declarat ea.

Mai multe companii – printre care TrusTrace, SupplyShift și TextileGenesis – intenționează să folosească tehnologia blockchain și inteligența artificială pentru a urmări lanțurile de aprovizionare pentru brandurile de modă. Brandurile se pot loga pe astfel de platforme pentru a-și înregistra comenzile și certificatele.

Pentru a putea dovedi că hainele lor nu conțin bumbac din Xinjiang, brandurile vor trebui să prezinte un certificat digital privind lanțul complet de aprovizionare, ceea ce la va oferi un „control total” asupra originii materiilor prime, a spus Shameek Ghosh, director executiv al companiei TrusTrace.

                                                                                                                Adina Silav