Comenzile noi din industrie au crescut, în primul trimestru al acestui an față de perioada similară a anului trecut, cu 2,2%, iar cifra de afaceri a avansat cu aproape 5%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Industria prelucrătoare a înregistrat cele mai bune performanțe, cu o creștere a cifrei de afaceri de peste 5%.
În privința comenzilor noi, industria auto a înregistrat o creștere în primele trei luni de aproape 22% față de perioada similară a anului trecut. Aceasta a fost urmată de industria de mașinini, utilaje și echipamente, cu o creștere a comenzilor noi de peste 14%.
Fabricarea hârtiei a primit cu 13,6% mai multe comenzi decât în primul trimestru al anului trecut, iar industria farmaceutică, o creștere de aproape 10% a comenzilor noi. Și comenzile din industria construcțiilor metalice au urcat cu 7,2%, în timp ce fabricarea produselor textile a primit cu 4,4% mai multe comenzi noi decât în primul trimestru al anului trecut.
La polul opus, industria metalurgică a înregistrat o scădere de 22,6% a comenzilor noi, urmată de fabricarea altor mijloace de transport, cu un regres de 21,2%. Comenzile noi au scăzut și în industria calculatoarelor, în fabricarea substanțelor și a produselor chimice și fabricarea echipamentelor electrice, cu procente cuprinse între 21% și 4,5%.
”Comenzile noi din industrie au crescut, per ansamblu, cu 2,2%, datorită creşterilor înregistrate la urmǎtoarele grupe industriale: industria bunurilor de capital (+10,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,9%) şi industria bunurilor de uz curent cu (+4,2%). Scǎderi s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare cu 9,6%.
Cât privește cifra de afaceri din industrie, aceasta a crescut în trimestrul I din 2013 faţă de trimestrul I 2012 cu 4,8%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+5,1%). Industria extractivǎ a scǎzut cu 2,3%.
Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în urmǎtoarele sectoare: industria bunurilor de capital (+13,6%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,1%), industria bunurilor intermediare (+5,6%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,6%). Industria energetică a scǎzut cu 13,5%.
Cosmina Croitoru