Indicele ROBOR își continuă creșterea fulminantă în detrimentul a milioane de români care au contractat credite în moneda națională.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,85%, cel mai mare nivel din octombrie 2014, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).
ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.
Joi, indicele a crescut la 2,83%.
Luni, indicele a atins cel mai mare nivel din 14 octombrie 2014, când a fost 2,89%.
Indicele a crescut accelerat începând din 13 aprilie, când a atins nivelul de 2,07%.
Totodată, indicele ROBOR la şase luni a crescut luni la 2,96%, cel mai mare nivel din 3 octombrie 2014, când a fost 2,98%.
BNR a anunţat, în 7 mai, creşterea ratei dobânzii de politică monetară de la 2,25% la 2,50% pe an.
În urmă cu o lună, atragerea din piaţă a 18 miliarde de lei de către BNR a mărit indicele ROBOR la 3 luni, de la 2,07% la 2,42% în doar două săptămâni. Economiștii susțineau că ROBOR creşte pentru că, în ultima vreme, BNR a acţionat în sensul sterilizării excesului de lichiditate din piaţă. Este o măsură aşteptată, de altfel, pentru că fusese deja anunţă. Este şi necesară pentru stoparea inflaţiei.
„Dobânda ROBOR creşte pentru că Banca Naţională retrage lichiditatea din piaţă, dar şi pentru că «anticipaţiile» privind creşterea dobânzilor sunt foarte mari. Altfel zis: instituţiile de credit anticipează că inflaţia va rămâne sus şi, astfel, dobânzile cresc pentru că orice dobândă nominală cerută include inflaţia“, spunea Adrian Codîrlaşul, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari, pentru Ziarul Financiar.
De partea cealaltă, BNR consideră că, prin politica de majorarea a dobânzii-cheie, poate ţine inflaţia sub control şi o poate duce, la finele anului, la 2,5% (plus/minus 1%). În ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie al BNR, din 4 aprile, BNR a menţinut însă dobânda de politică monetară la 2,25%.
Adrian Vasilescu, principalul consilier al guvernatorului BNR, susținea că politica băncii centrale începe să-şi arate efectele pentru că inflaţia lunară – cea care indică tendinţa – a început să scadă, de la 0,3% în februarie faţă de ianuarie la 0,29% în martie faţă de februarie. Este puţin, dar este o tendinţă.
Problema este că politica de reducere a inflaţiei majorează dobânzile.
Emanuel Stan