India este pe cale să lanseze un observator spaţial de tip mini-Hubble. Acesta ar reprezenta un pas major pentru modestul program spaţial al ţării.
Anul trecut a devenit prima ţară care a reuşit să lanseze o misiune orbitală pe Marte din prima încercare. Sonda robotică în valoare de 50 de milioane de lire, care încă survolează planeta roşie, a costat doar o fracţiune comparativ cu misiunile anterioare ale Rusiei, Europei, sau ale Statelor Unite.
Noul observator, numit AstroSat, va fi lansat astăzi, 28 Septembrie 2015, de la centrul spaţial din Sriharikota, sudul Indiei. Dacă misiunea are succes, India va deveni primul stat în curs de dezvoltare care a reuşit să trimită propriul telescop în spaţiu.
“Este pentru prima dată când lansăm o misiune de acest gen. Este o misiune unică, deoarece avem o gamă foarte largă de instrumente sofisticate, cu rezoluţie mare şi specificaţii foarte bune” – Suryanarayana Sarma, director de proiect al AstroSat, Organizaţia Indiană pentru Cercetare Spaţială (ISRO)
Oamenii de ştiinţă indieni susţin că AstroSat dispune de o serie fără precedent de telescoape, ce vor permite colectarea simultană de date prin mijloace diferite.
Deşi este mic în comparaţie cu instituţii precum NASA, programul spaţial indian este cât se poate de activ. Pregătirile pentru a trimite un indian în spaţiu au început, însă nu există încă aprobarea guvernamentală pentru o misiune de acest gen.
Octavian Cătuşanu