14.3 C
București
vineri, 1 noiembrie 2024 - 4:26
No menu items!

Indexarea pensiilor militare, în raport cu solda sau salariul de grad sau de funcţie, a trecut de Camera Deputaților și merge la Senat pentru votul decisiv

spot_img

Proiectul de lege care prevede indexarea pensiilor militare a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților, cu 213 voturi „pentru”, 31 de voturi „împotrivă, 19 abțineri, iar 2 deputați nu au votat.

Proiectul de lege care prevedere indexarea pensiilor militare a trecut, marți, de plenul Camerei Deputaților, după ce, anterior, acesta a obținut un vot favorabil și din partea comisiilor de Buget-Finanţe şi de Apărare. Iniţiativa legislativă merge acum la Senat, care este for decizional. Liberalii spun că și-au propus ca acest proiect de lege să aducă repararea unei inechităţi din pensiile militare.

Indexarea pensiilor militare a fost adoptată, marți, de plenul Camerei Deputaților, cu 213 voturi „pentru”, 31 „împotrivă”și 19 abtineri. Doi parlamentari și-au exercitat dreptul de a nu vota.

„Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29 şi 30 (pentru pensiile de serviciu – n.r.) şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, (…) astfel: potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie, ale căror drepturi au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi”, prevede actul normativ adoptat de deputați.

Aceste prevederi nu vor fi aplicate pensionarilor militari care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, cât şi celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcţii, mai prevede proiectul.

În cazul în care, în urma actualizării, rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, atunci se va menţine suma în plată.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, casa de pensii sectorială actualizează din oficiu toate pensiile militare de stat aflate în plată.

De asemenea, fondurile necesare pentru plata, în anul 2024, a acestor drepturi se vor suporta din bugetele aprobate instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

PNL asigură că recalcularea pensiilor se poate face in 30 de zile

Deputatul PNL Florin Roman a precizat, după ședința comisiilor reunite, că „obiectul de reglementare este unul foarte simplu: repararea unei inechități din legea pensiilor militare. Facem dreptate pensionarilor militari, care au fost umiliți ani de zile prin această inechitate”.

Întrebat dacă recalcularea pensiilor se poate face în 30 de zile şi dacă există fonduri pentru aceasta, deputatul liberal a răspuns afirmativ.

”Da, pentru că la Armată e disciplină şi organizare şi ne-am dorit ca toate aceste chestiuni să le avem din timp util, astfel încât în momentul în care vom şi vota bugetul anului viitor să avem prevăzute în buget şi sumele necesare pentru că această lege practic să aibă şi sursa de finanţare necesară”, a arătat liberal.

D.Constantin