Inculpații din dosarul Tel Drum au cerut, miercuri, magistraților de la Tribunalul București, care judecă această cauză, să elimine din materialul probator interceptările făcute de SRI, invocând, în acest sens, o decizie a Curții Constituționale. Procurorul DNA de ședință a explicat însă că decizia CCR nu poate fi aplicată în acest dosar, în care interceptările au fost realizate de ofiţerii de Poliţie judiciară ai DNA.
Avocații inculpaților Mircea Vișan și Petre Pitiș au solicitat judecătorilor să scoată din dosar interecpetările, deoarece mandatele aprobate de Instanţa supremă în perioada 2010-2017 au fost emise pe criteriul siguranţei naţionale. Instanța a rămas în pronunțare pe această cerere, conform Agerpres.
O decizie a CCR din 2017 arată că temeiul legal în baza căruia au fost emise mandatele de interceptare emise de SRI, este neconstituțional, deoarece infracțiunile cerificate în dosarele penale respective nu se referă la siguranța națională.
Cei doi inculpați au fost trimiși în judecată de DNA, după 10 ani în care s-au adunat interceptări, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.
În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată firma SC WFA Impex SRL, dar şi Ion Florian, reprezentant al WFA Impex SRL, şi Neda Florea, reprezentant al Tel Drum SA.
La DNA se află în anchetă o altă parte a dosarului Tel Drum, în care fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea este cercetat pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte săvârşite în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.
M. Nedelcu