7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 16:58
No menu items!

Încrederea economiștilor în stabilitatea macroeconomică, pentru următorul an, în scădere

spot_img

Încrederea economiștilor în stabilitatea macroeconomică, pentru următorul an, în scădere

Specialiștii în investiții, membri ai CFA România, și-au revizuit în jos încrederea în stabilitatea macroeconomică pentru următorul an. Deși condițiile curente sunt unele pozitive, anticipațiile legate de evoluția economiei au influențat negativ indicele de încredere.

”Pentru exercițiul din luna iunie 2013, valoarea indicatorului de încredere macroeconomică a fost de 44,9, valoare în ușoară scădere față de luna anterioară. Evoluția indicatorului a fost datorată în special înrăutățirii indicatorului de anticipații. Indicatorul condițiilor curente a fost de 30,5, iar indicatorul anticipațiilor a înregistrat valoarea de 52”, a transmis CFA România.

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: condițiile curente, referitoare la mediul de afaceri și piața muncii, și anticipațiile pentru un orizont de timp de un an, pentru mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale.

Condițiile în care funcționează mediul de business este indicatorul care s-a înrăutățit cel mai mult în luna iunie. Astfel, 42% din economiștii CFA spun că aceste condiții sunt unele proaste, în timp ce restul de 58% le consideră neutre.

Cât privește așteptările privind condițiile mediului de afaceri pentru următorul an, acestea s-au înrăutățit. De asemenea, și așteptările privind situația pieței muncii, respectiv angajările, s-au deteriorat, revenind în teritoriul negativ după ce în luna mai acestea trecuseră, pentru prima oară în ultima jumătate de an, în zona pozitivă.

Așteptările privind venitul personal în România, în următoarele 12 luni, s-au îmbunătățit, la fel și cele privind rata inflației. O îmbunătățire semnificativă a așteptărilor vine din zona dobânzilor la lei pe termen scurt, pe piața interbancară (indicele ROBOR la 3 luni).

Tot o îmbunătățire notabilă a așteptărilor, pentru următorul an, se remarcă și la dobânzile titlurilor de stat pe 5 ani. Pe de altă parte, așteptări mai proaste se observă la evoluția cursului leu-euro în următoarele 12 luni, dar și la evoluția bursei.

”În ceea ce privește cursul de schimb euro-leu, valorile mediane ale anticipațiilor pentru cele două orizonturi de timp avute în vedere au consemnat, pentru orizontul de 6 luni, o valoare de 4,5000 (față de 4,4000 în exercițiul anterior), iar pentru 12 luni de 4,5000 (față de 4,4000 în luna anterioară)”, mai transmite CFA România.

CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (USA).

CFA România este una dintre cele 136 de societăți membre ale CFA Institute, asociația având misiunea de a promova interesele specialiștilor în investiții și de a menține standarde ridicate de integritate și excelență profesională.

În prezent, CFA România are peste 140 de membri, majoritatea deținatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) sau candidați pentru unul din cele 3 nivele ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu. Profesioniștii care sunt membri CFA România lucrează pentru instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță și altele.

Foto: capital.ro

Cosmina Croitoru