În timp ce Organizația Națiunilor Unite (ONU) critică Cehia pentru condițiile degradante oferite refugiaților, Slovenia este copleșită de numărul mare al acestora: 12.600, în doar 24 de ore, un record al ultimelor luni.
La Brezice, aproape de frontiera croată, un incendiu a distrus 27 de corturi colective, adică majoritatea locuințelor amenajate în tabăra prevazută pentru 400 de migranți, dar care a primit 4.000 în ultimele zile. Stins rapid, focul nu a făcut victime, dar a provocat un acces de panica. Poliția locală a relatat pentru un jurnalist AP că focul a fost pus intenționat de câțiva refugiați în semn de protest față de condițiile din tabără. Oficial, cauzele incendiului sunt încă investigate.
Peste 1.500 de migranți au înnoptat pe un camp din Dobova, la câțiva kilometri de granița sloveno-croată. Printre ei, mulți copii, pe care părinții au încercat să-i încălzească, punând pe foc vreascuri și buruieni uscate. Situația lor, și asa dramatică, este îngreunată de temperaturile din ce în ce mai scăzute, care le fac drumul un calvar. Depășite de situație, autoritățile de la Ljubliana au luat măsuri extraordinare. Parlamentul a chemat Armata în ajutorul Poliției și a cerut asistență financiară de la Uniunea Europeană.
Situația nu este diferită nici la granița dintre Serbia și Croația. Marko Risovic, un fotograf care a stat de vorbă cu refugiații spune că a fost impresionat de hotărârea de neclintit a acestor oameni.
„Drumul traversează niște câmpii și este noroi peste tot. Sunt prea mulți oameni acolo. Se face foarte frig în Serbia, azi-noapte au fost zero grade Celsius. Sunt familii cu copii mici.. Toți încearcă să se încălzească cum pot, pentru că dorm pe pământ. Noaptea, Poliția nu-i lasă să treacă. Așa că dimineața toată lumea este agitată și încearcă să meargă mai departe. Cu toții sunt convinși că se îndreaptă către o viață mai bună, iar speranța este foarte puternică, în toți…”, povestește Risovic.
Altercație la granița sloveno-croată
Un imigrant a fost rănit prin înjunghiere, joi, într-o altercaţie izbucnită între extracomunitari la frontiera dintre Croaţia şi Slovenia, informează site-ul agenţiei AP.
Incidentul a avut loc joi dimineaţă în localitatea slovenă Rigonce, situată la periferia oraşului Brezice, la frontiera Sloveniei cu Croaţia.
Un imigrant a fost înjunghiat şi a fost transportat la spital.
Altercaţia a izbucnit în contextul în care mii de imigranţi sunt furioşi pentru că aşteaptă în frig să traverseze frontierele în drumul spre Austria şi Germania.
Exodul continuă
Miercuri, două bărci cu peste 100 de oameni, printre care femei si copii, au ajuns ieri la o bază britanică din Cipru. Este posibil ca traficanții să-i fi indus în eroare și să le fi spus că-i duc în Grecia, de unde pot porni spre Europa. Migranții susțin că nu s-au dus intenționat la baza Akrotiri, care e teritoriu britanic, să poată cere azil. Ministrul britanic al apărării a anunțat că refugiații, care ar fi sirieni, vor fi predați autorităților cirpriote, în baza unui acord din 2003.
Cehia, în vizorul ONU
Înaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului a denunțat vineri detenția “sistematică” și în “condiții degradante” a migranților și refugiatilor, în special a copiilor, în Republica Ceha, relatează Reuters. “Încălcările drepturilor omului în cazul migranților nu sunt izolate, și nici rodul hazardului, ci sistematice, ele par a fi parte integrantă a politicii guvernului ceh pentru a-i descuraja pe migranți și pe refugiați să intre sau să călătorească în țără”, subliniază Înaltul Comisar Zeid Raad Al Hussein într-un comunicat publicat la Geneva.
Cehia este singura, între țările de tranzit, care-i deține în mod obișnuit pe refugiați până la 90 de zile, “în condiții descrise ca fiind degradante”, a apreciat el. Înaltul comisar al ONU s-a declarat îngrijorat în special de condițiile din centrul de detenție de la Bila-Jevoza, situat la 80 km nord de Praga, descris de ministrul ceh al justiției, Robert Pelikan, drept “mai rău ca o închisoare” și unde mediatoarea oficială cehă, Anna Sabatova, a numărat 100 de copii în rândul deținutilor, într-un raport din 13 octombrie.
Ea a denunțat și faptul că aceste persoane sunt private de telefoane mobile și nu sunt în măsură să afle vești. Zeid Ra”ad Al Hussein a afirmat ca deține “informații credibile”, conform cărora imigranții sunt perchezitionați pentru a li se confisca zilnic 250 de coroane cehe pentru plata propriei detenții. “Faptul că sunt obligați să plătească pentru propria lor detenție este, în mod special, condamnabil”, a apreciat înaltul oficial ONU.
Notând unele ameliorări aduse săptămâna trecută prin deschiderea de noi centre și introducerea unui mecanism permanent de colaborare între mediatoare și Ministerul de Interne, Zeid Ra”ad Al Hussein a făcut apel la guvernul ceh să ia, “în conformitate cu obligațiile care revin Republicii Cehe”, măsuri imediate pentru garantarea respectării drepturilor migranților și refugiaților.
De asemenea, el a spus ca este alarmat de discursul public xenofob, inclusiv de declarațiile islamofobe ale președintelui ceh Milos Zeman. Un purtător de cuvânt al președintelui ceh Milos Zeman a respins criticile Înaltului Comisar Zeid Ra”ad Al Hussein privind poziția șefului statului asupra migrației și islamului. “Președintele a avertizat de multă vreme în privința amenințării fundamentalismului islamic. El își păstrează opinia și nu și-o va schimba din cauza presiunii din exterior”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Zeman.
R.D.