-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:53
No menu items!

Incertitudini și amenințări pentru Donald Trump, după mandatul său la Casa Albă

spot_img

Președintele Donald Trump părăsește Casa Albă, dar nu va dispărea în liniște, titrează Reuters. După ce a eșuat în eforturile sale legale de a revoca pierderea alegerilor din 3 noiembrie împotriva democratului Joe Biden, care a câștigat luni votul de la colegiul electoral stat cu stat care determină în mod oficial președinția SUA, Trump va reintra în viața privată pe 20 ianuarie. Cu o serie de oportunități.

Acestea includ o nouă candidatură la Casa Albă în 2024 sau noi activități în mass-media. Însă acestea sunt acoperite de potențiale pericole juridice și provocări comerciale.

Un singur lucru este sigur: setea lui Trump de lumina reflectoarelor îi va asigura că nu va urma pașii președinților anteriori, precum George W. Bush, care a început să picteze în liniște sau Jimmy Carter și activismul său global.

Viitorul lui Trump, la fel ca președinția sa, este probabil să fie gălăgios, nebunesc și descumpănit.

De asemenea, nu va fi în totalitate sub controlul său. El se confruntă cu o serie de acțiuni judiciare civile și penale legate de afacerile familiei sale și de activitățile sale înainte de a intra în funcție, care ar putea accelera odată ce va pierde protecția legală acordată ocupantului biroului oval.

Starul TV al dezvoltatorului imobiliar transformat în realitate are în vedere multiple manevre pentru a păstra lumina reflectoarelor.

Trump, care a refuzat să-și recunoască înfrângerea electorală și continuă să facă afirmații nefondate de fraudă electorală pe scară largă, le-a spus aliaților că are în vedere o altă ofertă la Casa Albă.

El a discutat chiar să nu participe la inaugurarea lui Biden și să-și anunțe cursa în 2024 în acea zi, o mișcare care i-ar permite să continue mitingurile dureroase de campanie la care a prosperat în 2016 și 2020.

Acest lucru ar complica viața pentru o lungă listă de alți republicani care iau în considerare o cursă în 2024 – inclusiv vicepreședintele Mike Pence, fostul ambasador al ONU Nikki Haley și senatorii Marco Rubio și Tom Cotton – care ar trebui să cântărească dacă să i se opună lui Trump.

Dar ar fi genul de mișcare care încetinește normele pe care le place Trump. Constituția SUA permite președinților să fie aleși în funcție de două ori și mandatele nu trebuie să fie consecutive.

Grover Cleveland este singurul președinte american care a îndeplinit două mandate neconsecutive. A părăsit Casa Albă în 1889 după ce a fost învins pentru a fi reales și a revenit în 1893.

Trump a format deja un comitet de acțiune politică care îi va permite să strângă bani și să exercite influență în partid după ce va părăsi funcția, indiferent dacă va deveni candidat sau nu.

Dorința lui Trump de a-și păstra influența politică a fost, de asemenea, evidentă în recenta aprobare a apropiatului său aliat Ronna McDaniel pentru un alt mandat de președinte al Comitetului Național Republican.

Membrii RNC vor vota la sfârșitul lunii ianuarie cu privire la menținerea lui McDaniel în funcția de președinte într-un test timpuriu despre cât de puternic rămâne Trump și cât de dispuși sunt republicanii să supună partidul dorințelor sale.

ÎNAPOI LA TV?

Fosta vedetă a serialului de realitate „Ucenicul”, Trump a discutat, de asemenea, despre câteva posibile noi proiecte media pentru a-l ține în centrul atenției, au spus consilierii, inclusiv un canal de televiziune sau o companie de socializare pentru a concura cu cei pe care i-a simțit că l-au trădat.

Un canal de știri de televiziune ar lua Fox News, un aliat apropiat al lui Trump, care și-a atras furia de la alegeri pentru că nu l-a susținut suficient. (…)

Trump ar putea colabora cu rețelele de cablu conservatoare existente One America News Network sau Newsmax, care s-au concentrat pe portretizări pozitive ale lui Trump.

De asemenea, Trump a discutat cu consilierii un plan de a începe o companie de socializare care să concureze cu Twitter Inc, care a postat în mod repetat avertismente de conținut pe tweet-urile sale care fac acuzații nefondate de fraudă electorală pe scară largă.

Însă Trump se confruntă cu provocări financiare semnificative, inclusiv un insucces pentru brandul său de afaceri, având în vedere președinția sa polarizantă și pentru proprietățile sale imobiliare, de călătorii și de agrement din pandemia de coronavirus.

Forbes a estimat în septembrie că valoarea netă a lui Trump a scăzut cu aproximativ 600 de milioane de dolari în anul precedent, la 2,5 miliarde de dolari. New York Times a raportat că Trump a garantat personal 421 milioane dolari din datoriile companiilor sale.

AMENINȚAREA JURIDICĂ

Odată ce va părăsi funcția, Trump va trebui, de asemenea, să se lupte cu mai multe probleme juridice, toate devenind mai amenințătoare, deoarece va pierde protecția legală acordată unui președinte în funcție.

Procurorul din districtul Manhattan, Cyrus Vance, a efectuat o anchetă penală împotriva lui Trump și a companiei de familie, organizația Trump. Ancheta s-a concentrat inițial pe plățile în bani făcute înainte de alegerile din 2016 către două femei care au spus că au avut întâlniri sexuale cu Trump, lucru pe care președintele l-a negat.

Însă Vance, un democrat, a sugerat în instanțele de judecată că ancheta s-a extins și ar putea acum să se concentreze asupra fraudei bancare, fiscale și de asigurări, precum și pe falsificarea dosarelor de afaceri. Trump a numit cazul hărțuire motivată politic.

Procurorul general din New York, Letitia James, de asemenea democrat, are o anchetă activă privind frauda fiscală asupra lui Trump și a companiei de familie care a început după ce fostul său avocat Michael Cohen a declarat Congresului că președintele a umflat valorile activelor pentru a economisi bani la împrumuturi și asigurări și le-a dezumflat pentru a reduce impozite imobiliare.

Organizația Trump a susținut că dosarul este motivat politic. Ancheta este una civilă, care ar putea duce la sancțiuni financiare, dar nu la închisoare.

Trump se confruntă, de asemenea, cu procese separate de defăimare legate de presupuse agresiuni sexuale, pe care le-a negat, ambele aduse de două femei – E. Jean Carroll, fostă scriitoare a revistei Elle, și Summer Zervos, concurentă din 2005 la „The Apprentice”.

Mary Trump, nepoata președintelui, a intentat, de asemenea, un proces acuzându-l pe el și pe doi membri ai familiei de înșelăciune și conspirație pentru a o priva de partea sa din imperiul imobiliar al familiei.

Trump s-ar putea confrunta, de asemenea, cu un proces penal deschis de Departamentul de Justiție al SUA pentru acuzații federale de evaziune la impozitul pe venit. New York Times a raportat recent că Trump a plătit 750 USD în impozite federale pe venit atât în ​​2016, cât și în 2017.

Trump a respins concluziile Times și nu este clar dacă a încălcat legea. Orice urmărire federală ar fi controversată; Biden a fost precaut în această privință și a pus sub semnul întrebării valoarea unei astfel de urmăriri penale, dar spune că nu ar interfera cu hotărârea Departamentului de Justiție.