-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 11:12
No menu items!

Început de an școlar în peste o sută de universități

spot_img

Peste 100 de instituţii de învăţământ superior de stat şi particular îşi deschid porţile pe 1 octombrie.

Numărul studenţilor din anul I este mai mic decât cel din 2011, ca urmare a scăderii cifrei de şcolarizare şi a rezultatelor slabe de la examenul naţional de bacalaureat.

Ministerul Educaţiei informează că în România funcţionează 56 de instituţii de învăţământ superior de stat, numărul acestora fiind aproape egal cu al celor particulare.

35 de instituţii de învăţământ superior particular sunt acreditate, 21 de instituţii de învăţământ superior particular sunt autorizate să funcţioneze provizoriu, iar alte cinci sunt autorizate să funcţioneze provizoriu, organizând numai programe de studii universitare de masterat/studii postuniversitare, conform  sursei citate.

Hotărârea de guvern prin care a fost aprobată cifra de şcolarizare pentru 2012-2013, numărul de locuri pentru anul I de studii universitare de licenţă în învăţământul superior de stat este de 62 400. Până la acest moment nu se știe în ce proporție au fost ocupate aceste locuri. Oricum această cifră este mai mică decât cea de anul trecut, când au fost 62 850 de locuri.

Pentru anul universitar 2012-2013, au fost aprobate 35 600 de locuri pentru ciclul de studii universitare de master, la fel ca în 2011, şi 3 000 pentru studiile doctorale, cu 500 mai puţine decât anul trecut.

Numărul total al studenţilor la stat, inclusiv locurile cu taxă, este estimat de Ministerul Educaţiei la 400 000.

La universitățile particulare erau înscrişi, anul trecut, 140 388 de studenţi, dintre care 31 172 în anul I, aşteptările pentru 2012-2013 fiind pentru cifre comparabile.

Peste 10 000 dintre tinerii care urmează o facultate în România sunt străini, numărul acestora fiind relativ constant de la an la an. Cei mai mulţi dintre aceştia optează pentru facultăţile de medicină, ştiinţe tehnice şi ştiinţe economice.

Conform standardelor internaţionale de clasificare a învăţământului superior, doar 12 universităţi se clasează în prima categorie, cea a universităţilor de cercetare avansată şi educaţie. Fondurile alocate universităţilor categorie I sunt cu 20% decât cele primite de universităţile de educaţie şi cercetare ştiinţifică, adică de cele din categoria II.

Începutul acestui an universitar are ca fundal scandalul cercetărilor în cazul actelor de corupție de la Universitatea particulară Bioterra unde un decan și un prodecan sunt acuzați de fals și uz de fals și de distribuirea de informații confidențiale. Astăzi urmează să înceapă ancheta Ministerului Educației la această instituție privată.