6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:33
No menu items!

Începe testarea COVID-19 în Capitală. Cum se va desfășura și care sunt motivele

spot_img

După demisia ministrului sănătății, Victor Costache, din cauza anunțului privind testarea în masă în Capitală, autoritățile au anunțat în ce va consta și cum se va derula programul de testare pentru COVID-19.

Un document obținut exclusiv de Medika TV dezvăluie ce se află în spatele anunțului care l-a condus la demisie pe ministrul Victor Costache. De fapt, testarea în masă a bucureștenilor este parte a unui studiu în urma căruia experții români speră să obțină informații clare cu privire la circulația noului coronavirus la nivelul populației generale. Dar Victor Costache a fost un slab comunicator în toată această criză, și la fel s-a întâmplat și miercuri când anunțul său, insuficient explicat, a făcut să pară că bucureștenii ar fi fost aleși să fie testați, pe criterii subiective, când, de fapt, totul are rațiuni științifice.

Studiul este foarte important pentru că, în funcție de concluzii, se vor stabili măsurile necesare pentru limitarea și, în final, oprirea transmiterii în populație a SARS-CoV-2. Documentul obținut de Medika TV (foto EXCLUSIV) intitulat ”Screening sistematic pentru stabilirea nivelului de circulație al SARS-CoV-2 la nivelul populației din București” este elaborat de experții Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, structură medicală cheie în această criză, a fost înregistrat la registratura Ministerului Sănătății, miercuri, 25 martie, și a obținut acordul lui Victor Costache a cărui semnătură apare pe prima pagină.

Joi, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, împreună cu Adrian Streinu-Cercel, că autoritățile vor începe în București un studiu compex pentru a se depista nivelul real de transmitere a coronavirusului. S-au pus la punct detaliile într-o întâlnire la Primăria Capitalei, ședință la care au participat Primarul General, primari de sector și dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”.

Streinu-Cercel a explicat că în zilele următoare specialiștii vor stabili pe cine anume vor testa, după care se va începe testarea propriu-zisă.

NU SE VA INTRA ÎN APARTAMENTE, ci testarea se va face în fața blocului, la ore anunțate din timp.

Președintele asociației de proprietari/locatari va chema locatarii în fața blocului. Testul se face în stradă, în afara blocului. Timpul de reacție pentru test este de 15 minute, așa că în 30 minute puteți avea rezultatul prin SMS.

Dacă se va depista vreun caz pe o scară de bloc, toți locatarii vor intra în carantina 14 zile

Persoanele selectate pentru testare nu sunt obligate sa accepte si au dreptul sa refuze testarea.

NU VOR FI TESTAȚI TOȚI BUCUREȘTENII, ci doar un eșantion de circa 10.500 de persoane

Noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, este de acord cu proiectul, a spus Streinu-Cercel. 

Directorul Institutului Matei Balș a precizt că este nevoie de aceasta testare pentru că 80% din infectii sunt forme usoare si nici nu prezinta simptome. „Majoritatea se consuma la domiciliu dar ii si infecteaza pe cei din jur, ele vor genera formele ulterioare severe care ajung la spitale si creste riscul de transmitere comunitara”, a zis Streinu-Cercel.