-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:56
No menu items!

Începe recensământul populației, exclusiv ONLINE. Cum te înregistrezi

spot_img

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din România începe marți, 1 februarie. Acesta se va desfăşura exclusiv online. Rezultatele finale vor fi publicate în decembrie 2023.

Recensământul începe prin preluarea datelor din sursele administrative și se va desfășura în trei etape:

  • I etapă: 1 februarie – 13 martie 2022 – preluare date și popularea bazei de date 
  • a II-a etapă: 14 martie – 15 mai 2022 – autorecenzarea prin metoda CAWI (on-line). Instrucțiunile se regăsesc pe site-ul INS.
  • a III-a etapă: 16 mai – 17 iulie 2022 – colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, cu ajutorul tabletelor, pentru acele persoane/clădiri/locuinţe, pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line.

Prelucrarea datelor se va finaliza în octombrie 2023. Până atunci, vor fi publicate rezultatele provizorii (decembrie 2022). Publicarea rezultatelor definitive are loc în decembrie 2023.

Pentru clădiri, formularul cuprinde întrebări referitoare la tipul clădirii, anul construirii ei, materialele de construcție ale pereților exterior ai acesteia.

Pentru locuințe, vor fi întrebări referitoare la titlul sub care gospodăria ocupă locuința, numărul gospodăriilor din locuință, numărul persoanelor, tipul locuinței, statutul acesteia, poziția sa în clădire, situația ocupării sale, forma de proprietate, numărul camerelor de locuit, existența băii, bucătăriei, a instalației de canalizare, a instalației de alimentare cu apă caldă și a instalației electrice. De asemenea, se fac precizări cu privire la existența unui sistem de energie regenerabilă, sistem cu aer condiționat, combustibilul folosit la gătit, tipul de echipament și combustibilul folosit pentru încălzirea locuinței, dar și dacă aceasta este termoizolată și reabilitată termic.

În legătură cu întrebările demografice, se vor face precizări cu privire la sex, data nașterii, starea civilă legală, anul căsătoriei, numărul copiilor născuți vii (doar pentru persoanele de sex feminin).

Una dintre secțiuni este dedicată efectelor pandemiei de COVID-19.

Românii sunt întrebați în ce măsură au fost afectați de pandemie, având 5 variante de răspuns: 1. deloc; 2. în mică măsură; 3. oarecum; 4. în mare măsură și 5. foarte mult.

Există și o categorie de întrebări privind migrația internă și internațională, cum ar fi să specificăm localitatea unde locuim în prezent, pentru câte luni am fost plecați din localitatea de recenzare, motivul absenței din localitatea de recenzare, locul nașterii, domiciliu, reședința anterioară, data stabilirii ultimei reședințe în România, data stabilirii în localitatea de recenzare, motivul stabilirii și cetățenia. Caracteristicile etnoculturale care se vor colecta vor cuprinde întrebări privind etnia căreia îi aparținem, care este limba maternă șii cărei religii îi aparținem.

Vom mai fi întrebați despre cel mai înalt nivel de educație absolvit, perioada, localitatea și instituția de învățământ terțiar absolvită, tipul de liceu absolvit și cel mai înalt nivel de educație urmat. Caracteristicile economice vor cuprinde întrebări doar pentru persoanele de 15 ani si peste, ocupate sau care nu au mai lucrat vreodată si aici intrând caracteristicile activității curente, timpul de lucru, activitatea economică, ocupația, statutul profesional, localizarea geografică a locului de muncă.