1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:38
No menu items!

Începe ministeriala NATO la București. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, alături de Nicolae Ciucă la o expoziție la Ateneul Român

spot_img

Miniştrii de externe din cele 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, dar şi din ţări partenere, se reunesc la Bucureşti să discute, marţi şi miercuri, despre cele mai urgente probleme ale blocului militar chiar în vecinătatea unui război de agresiune fără precedent în Europa ultimelor opt decenii. Este prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea sa la Alianţa Nord-Atlantică şi al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de Bucureşti, după Summitul din 2008. Sosit în România marți dimineață, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a mers, înainte de ministerială, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, să viziteze expoziția fotografică intitulată ”Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, organizată la Ateneul Român. În parelel, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, au participat la Forumul Aspen. 

Marți dimineață, după vizita la Ateneul Român, premierul Nicolae Ciucă a arătat că este mândru să afirme că ”parteneriatul strategic dintre SUA şi România a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol”.

”Este o mare bucurie şi onoare să urez bun venit şefului Departamentului de stat al SUA, Antony Blinken, în Bucureşti. Este un moment foarte important, în care sărbătorim 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic România-SUA”, a declarat premierul Ciucă.

Ciucă a precizat că se bucură pentru că în urmă cu 25 de ani, când a avut loc prin întâlnire cu poporul român a preşedintelui Clinton, Blinken a fost prezent la Bucureşti, în staff-ul preşedintelui SUA. Premierul a mai subliniat că este mândru să afirme că ”parteneriatul strategic dintre SUA şi România a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol”.

”25 de ani reprezintă un jalon extrem de important, care ne determină să conştientizăm că în 1997 s-a născut o generaţie care a crescut şi s-a maturizat odată cu parteneriatul strategic”, a mai afirmat Ciucă, exprimându-şi convingerea că această generaţie va face tot ce îi stă în putinţă pentru a apăra libertatea, drepturile câştigate şi valorile democratice.

”De asemenea, sunt convins că această generaţie, împreună cu poporul român, apreciază adevărata relevanţă a partaneriatului strategic dintre SUA şi România, precum şi apartenenţa noastră la NATO şi UE”, a spus premierul Ciucă.

Potrivit premierului, prezenţa lui Antony Blinken la Bucureşti confirmă interesul pe care SUA îl acordă partneriatului strategic dintre România şi SUA.

”Vă asigur că Guvernul României va face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru consolidarea şi extinderea acestui partaneriat strategic”, a afirmat Ciucă.

”Componenta politico-militară a parteneriatului strategic este una foarte importantă”, a arătat Ciucă.

Premierul a mulţumit pentru angajamentul SUA pentru prezenţa militară în ţara noastră şi importanţa pe care o acordă întăririi descurajîrii şi apărării pe Flancul estic. 

”Desigur, dimenziunea economică este una foarte importantă şi trebuie să apreciez cooperarea economică şi creşterea investiţiilor americane în România”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă. 

”Este minunat să mă întorc din nou la Bucureşti. Am fost aici la Bucureşti când preşedintele Clinton şi preşedintele Constantinescu au anunţat lansarea acestui parteneriat strategic. A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspiraţie pentru toată lumea, în căutarea libertăţii”, a spus, la rândul său, secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

El a mai spus că nu crede că cei doi preşedinţi ar fi putut în acel timp să-şi închipuie cum va fi situaţia 25 de ani mai târziu, cu atâtea legături în domeniul economic, politic şi relaţiile personale.

”După cum aţi spus, avem o alianţă de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra când vom si atacaţi”, a mai arătat Blinken, precizând că au fost construite relaţii puternice şi în domeniul economic, inclusiv în cel energetic. Secretarul de stat al SUA a menţionat şi relaţiile interpersonale, schimburi în domeniul academic şi cultural, care au dus la schimburi de persoane, idei între cele două ţări.

Republica Moldova, invitată în premieră la o reuniune NATO

Pentru România, găzduirea Reuniunii miniștrilor de Externe ai NATO, are o semnificaţie aparte: se împlinesc 20 de ani de la primirea de către România a invitaţiei de aderare la NATO (Summitul de la Praga, 21-22.11.2002), relatează News.ro. 

Este, de asemenea, prima reuniune a aliaţilor după Summitul de la Madrid din vară, fiind relevantă în evaluarea procesului de punere în practică a deciziilor acestuia. Şi cum este primul eveniment de nivel înalt al NATO desfăşurat într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei după agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, reuniunea indică în mod simbolic importanţa strategică a Mării Negre pentru NATO şi pentru securitatea euroatlantică.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va prezida reuniunea, care se va încheia miercuri cu o declaraţie comună, dar şi cu semnarea altor documente.

Pe lângă şefii diplomaţiilor din cele 30 de state membre, secretarul general al NATO şi alţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, la reuniune vor participa miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, precum şi miniştrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, state partenere ale Alianţei.

Prezenţa miniştrilor de externe din Republica Moldova, Georgia, Bosnia-Herţegovina va oferi ocazia evaluării stadiului implementării deciziilor Summitului de la Madrid privind asistenţa practică şi adaptată faţă de aceşti parteneri vulnerabili.

Evenimentul de la Bucureşti va marca o premieră: este prima dată când Republica Moldova este invitată la un astfel de format. Aceasta confirmă, de fapt, importanţa pe care aliaţii o acordă stabilităţii Republicii Moldova, în special în aceste momente dificile pentru Chişinău.

Pe acest fond, este de aşteptat ca miniştrii de externe din statele NATO să reitereze unitatea şi hotărârea aliaţilor pentru ca NATO să se adapteze la noile realităţi, în care Rusia reprezintă cel mai important risc de securitate la adresa NATO şi a securităţii euroatlantice, după cum a fost stabilit în noul Concept Strategic al NATO, adoptat la Summitul Alianţei de la Madrid.

Pe agenda reuniunii se vor regăsi, de asemenea, menţinerea sprijinului NATO pentru Ucraina, continuarea sprijinului pentru creşterea rezilienţei Republicii Moldova, Georgiei şi Bosniei şi Herţegovinei, precum şi evaluarea strategică a provocărilor globale actuale la adresa securităţii Alianţei. De asemenea, vor fi discutate ameninţările hibride şi terorismul, dar şi abordarea NATO faţă de China.
 
Emanuel Stan