2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:59
No menu items!

Incendiu în Parcul Național Cheile Bicazului. Pompierii cară apă cu rucsacul

spot_img

Un incendiu izbucnit în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, cel mai probabil din cauza unei ţigări aprinse aruncate, este stins de pompieri cu apăcărată în rucsacuri, din cauza zonei greu accesibile

Maramureş: Incendiul de pădure din marginea cătunului Bloaja, nestins
foto: emaramures.ro

Directorul Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, Hegyi Barna, a declarat presei că în zona de protecţie integrală a parcului a izbucnit un incendiu, cel mai probabil de la o ţigară aprinsă aruncată de vreun turist.

Suprafața forestieră cuprinsă de flăcări este sub Vârful Hășmașu Mare, iar focul se propagă de jos în sus.

Pe lângă pompieri, la stingerea incendiului participă și voluntari, dar munca lor este îngreunată de faptul că apa trebuie cărată în rucsaci, de la distanță. Cantitatea mică pe care reușesc pompierii să o arunce peste focare nu este de ajuns pentru incendiul care se propagă, între timp,, în alte focare, ascunse printre stânci. Nici mașinile nu au acces în acea zonă, apa fiind cărată cam de la un kilometru distanță de vârful respectiv.

Reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita au precizat, la rândul lor, că incendiul se desfăşoară în zona de vârf a masivului, între Piatra Singuratică şi Hăşmaşu Mare, pe o suprafaţă de aproape un hectar, foarte greu accesibilă.

Potrivit acestora, joi au intervenit patru subofiţeri de la Garda de Intervenţie Bălan, Servicul voluntar pentru situaţii de urgenţă al comunei Sândominic, reprezentanţi ai composesoratului şi reprezentanţi ai Parcului Naţional.

„Incendiul se manifestă exact pe vârf, unde sunt multe stânci. Au ars cioate, vegetaţie uscată şi câţiva brazi izolaţi. Ieri (joi – n.r.) s-a stins, dar au rămas câteva cioate izolate care peste noapte au fost supravegheate de angajaţi ai parcului. Astăzi (vineri – n.r.), la ora 4.50, au plecat din nou subofiţeri de la ISU”, a spus ofiţerul de serviciu de la dispeceratul ISU Harghita.

Intervenţia este îngreunată din cauza accesului dificil, forţele de intervenţie fiind nevoite să se deplaseze pe jos aproximativ două ore şi jumătate, iar apa nu se poate căra decât în rucsacuri.

Pompierii fac cercetări pentru a stabili cauza exactă a incendiului.