Incendiile de vegetație care devastează părți din orașul american Los Angeles au provocat până sâmbătă cel puțin 11 decese, arzând sute de clădiri. Autoritățile au emis ordin de evacuare pentru mai bine de 150.000 de persoane din întreaga regiune.
În ciuda eforturilor a mii de pompieri, cele mai mari incendii rămân în mare parte necontrolate.
Condițiile meteorologice și impactul schimbărilor climatice vor continua să alimenteze flăcările și în zilele următoare, spun specialiștii.
Autoritățile spun că se așteaptă ca numărul morților să crească.
În regiunea Los Angeles, aproximativ 153.000 de persoane au primit ordin de evacuare începând de vineri. Mulți dintre aceștia și-au părăsit casele doar cu lucrurile pe care le puteau căra.
Alți 166.000 de locuitori se află sub avertizare de evacuare, ceea ce înseamnă că ar putea fi nevoiți să își părăsească locuințele în curând.
În zonele afectate de incendiile din zonele Pacific Palisades și Eaton a fost instituită o interdicție de circulație între orele locale 18:00 (02:00 GMT) și 06:00 sâmbătă, în urma unor rapoarte privind jafuri.
Peste 10.000 de clădiri au fost distruse de incendii, care sunt cele mai distructive din istoria Los Angeles-ului.
Alte 60.000 sunt, de asemenea, în pericol. Se așteaptă ca pierderile să depășească 8 miliarde de dolari din cauza valorii ridicate a proprietăților avariate.
Cauzele incendiilor inițiale nu sunt încă cunoscute.
Trupele Gărzii Naționale au fost desfășurate în unele părți ale orașului pentru a preveni jafurile în zonele evacuate, urmând să fie desfășurate și alte trupe, iar potrivit poliției au fost efectuate 20 de arestări.
Printre celebritățile care și-au pierdut casele se numără Mel Gibson, Leighton Meester și Adam Brody, care au participat la Globurile de Aur cu doar câteva zile în urmă, actorul James Woods și Paris Hilton.
Elena Cristea