Valul de căldură care se răspândește în Europa alimentează sute de incendii de vegetație. În Franța, Portugalia, Grecia și Spania, pompierii continuă să lupte cu flăcările. Trei incendii majore de vegetație sunt greu de controlat în Croația, pentru stingerea lor fiind trimiși pompieri și militari. În zonă acționează și avioane de stingere a incendiilor, scrie Reuters.
De la începutul săptămânii, mii de hectare au fost făcute scrum, zeci de case distruse și mii de oameni evacuați de urgență. În unele zone, calvarul va mai continua, avertizează autoritățile.
Incendiile continuă să avanseze în sud-vestul Franței, în ciuda eforturilor a o mie de pompieri, ajutați și de avioane-cisternă.
Cel puțin două focare au scăpat de sub control, unul în apropiere de orașul Bordeaux. De la începutul săptămânii, flăcările întețite de vânt și căldură au distrus peste 5.000 de hectare de pădure. Mii de turiști și localnici au fost evacuați.
Autorităţile din departamentul Gironde au ridicat nivelul de alertă la patru din cinci în ceea ce privește izbucnirea de noi incendii.
În Grecia au fost anunțate noi incendii. În ultimele ore au fost anunțate noi focare în vestul insulei Samos, în unele zone din insula Kefalonia, precum și în regiunea Preveza.
Și pompierii portughezi se lupta cu incendiile violente. Peste 10.000 de hectare au fost pârjolite, doar în această săptămână, în Portugalia, a anunțat Agenția pentru protecție civilă. Iar aseară erau active peste 20 de focare diferite, unele transformate în incendii masive.
Flăcările s-au apropiat înclusiv de stațiunea Faro, din regiunea Algarve. Valul de caniculă, a atins ieri apogeul în Peninsula Iberică. În Portugalia s-au anunțat, 44-45 de grade Celsius. Potrivit presei locale, în ultima săptămână, 238 de persoane au murit din cauza căldurii extreme.
Alertă a fost și într-o peninsulă din sud-vestul Turciei, unde peste 3.000 de persoane au fost evacuate din cauza unui incendiu de vegetație.
Trei incendii majore de vegetație sunt greu de controlat în Croația, pentru stingerea lor fiind trimiși pompieri și militari. În zonă acționează și avioane de stingere a incendiilor, scrie Reuters.
Smoke billowing from a fire near #Šibenik #croatia pic.twitter.com/aYrRY0vrkQ
— Mark (@TheMarkOfLife) July 13, 2022
Incendiile de vegetație, care se extind din cauza vântului puternic, au izbucnit la începutul acestei săptămâni. Primele zone afectate au fost Zadar și Sibenik. Aproximativ 20 de case au ars, au comunicat autoritățile.
Organizația Internațională de Meteorologie Mondială a avertizat marți că valul de căldură se extinde și se intensifică pe suprafețe mari în Europa.
În condițiile în care schimbările climatice cauzate de oameni declanșează secete, numărul incendiilor extreme ar urma să crească cu 30% în următorii 28 de ani, potrivit unui raport ONU din februarie 2022.
Adina Silav
SURSA FOTO: Slaven Vujic/ Twitter