-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:59
No menu items!

Încălzirea globală, posibilă cauză a epidemiilor care au ucis mii de persoane din America Centrală

spot_img

O epidemie misterioasă care a ucis mai mult de 20.000 de persoane în America Centrală, în insule, în ultimul deceniu, poate fi legată de schimbările climatice.

Doar în ultimii 3 ani, pe o insulă din Nicaragua, au murit 100 de femei din cele 250 de familii care locuiesc acolo. Insula a primit porecla de “Insula văduvelor”. Toate persoanele care s-au îmbolnăvit și au murit la scurt timp lucrează la plantațiile de trestie de zahăr, iar simptomele au fost ca cele ale unei boli de rinichi. Practic, organismul a fost blocat la eliminarea fecalelor și a urinei, apoi excesul de lichid strâns în organism a atacat și alte organe, blocându-le.

După primele zeci de cazuri identice, cercetătorii au numit-o ” boala renală cronică din cauze netradiționale”. Un raport nou arată că specialiștii se apropie de un răspuns privind cauzele acestei epidemii, așadar și soluțiile pot fi la îndemână.

Richard Johnson, cercetător în domeniul renal la Universitatea din Colorado, Anschutz Medical Campus a descoperit că deshidratarea cronică, produsă de munca la plantațiile de trestie de zahăr, poate fi prima cauză. Concret, munca la aceste plante este una grea, la temperaturi foarte ridicate, ore întregi în care muncitorii sunt expuși și nu au întodeauna acces la apă proaspătă. Deshidratarea duce la leziuni renale. Echipa lui Johnson a mers în Nicaragua și El Salvador și a studiat, direct, efectele termice ridicate asupra muncitorilor de pe plantațiile de acolo. Concluzia a fost ca și în teorie – oamenii se îmbolnăvesc întâi de deshidratare gravă, apoi de boli renale.

În El Salvador, încălzirea globală a făcut ca din 1980 încoace, temperaturile să crească de la un an la altul, numărul de zile extrem de fierbinți din parcursul celor 365 fiind mult mai mare ca în urmă cu 40-50 de ani. Iar din cauza deficitului de apă de la nivel mondial, acest fenomen se extinde și în alte zone “fierbinți”. De altfel, a fost observat un focar de mai mici dimensiuni, de infecții renale, și în Sri Lanka, la munctorii care lucrează la câmpurile de orez. Există pericolul, spun cercetătorii, ca zonele care sunt aride sau cu secetă, să devină focare de astfel de infecții, mai ales în țările sărace.

Prima țară care și-a luat măsuri împotriva stresului termic este Costa Rica, al cărei președinte a anunțat un regulament național pentru muncitorii de pe plantații. Firmele care angajează lucrători în zone tropicale sunt obligate să respecte condiții minime de apă, odihnă și umbră.