3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024 - 22:16
No menu items!

Încă un cutremur în Poliție. Şeful IPJ Alba, acuzat de implicare în traficul de lemn din Apuseni. Ce au pățit subalternii care încurcau „afacerea”

spot_img

Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva șefului Inspectoratului de Poliție Județeană Alba, Florin Dogaru. Dogaru a fost schimbat miercuri din funcție și pus la dispoziție. Este vorba despre un dosar din 2022, legat de traficul de lemne din Apuseni, în care s-ar fi implicat mai mulți șefi din Poliția Alba.

Atunci au avut loc percheziţii la posturi comunale de poliţie din zona Munţilor Apuseni, la domiciliile unor poliţişti, o parte cu funcţii de conducere, precum şi la sedii de firme şi domicilii ale unor oameni de afaceri.

Percheziții au fost în 2022 și la sediul IPJ Alba, la Poliţia Oraşului Câmpeni, posturile de poliţie comunale Vidra, Poiana Vadului, Sohodol şi altele din zona de nord a judeţului.

Dosarul vizează polițiști, oameni de afaceri și firme de transport a materialului lemnos. 

Procurorii suspectează chiar că un ”influencer” local a fost plătit pentru a denigra într-un live pe Facebook, un polițist care încurca afacerile locale, arată alba24.ro.

Concret, mașinile transportau lemn mai gros decât cel din acte și în cantități mult mai mari. Afacerea nu trebuia deranjată de nimeni, însă un polițistul și un alt coleg din zonă ar fi refuzat să intre în sistem.

Potrivit DNA, procurorii din Alba-Iulia au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de: Florin Dogaru, comisar-şef de poliţie şi şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (I.P.J.) Alba, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, față de de Dan Toma, la data faptelor comisar-şef de poliţie şi şef al Secţiei 9 Politie Rurală Câmpeni din cadrul I.P.J. Alba, pentru luare de mită, participaţie improprie la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, compromiterea intereselor justiţiei, influenţarea declaraţiilor, mărturie mincinoasă, față de Ioan Moșneag, subcomisar de poliţie în cadrul I.P.J. Alba – Biroul control intern, pentru comiterea infracţiunilor de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice și abuz în serviciu, Ilie Ciucur, ofiţer în cadrul D.G.A. – Serviciul Judeţean Alba, pentru comiterea infracţiunii de complicitate morală la ultraj, față de Alexandra Creț , la data faptei agent de poliţie în cadrul I.P.J. Alba – Secţia 9 Politie Rurală Câmpeni, pentru comiterea infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. 

Agenți de poliție, supravegheați și fotografiați la muncă, dar și acasă

”În prezenta cauză se desfăşoară cercetări cu privire la modalitatea în care, în perioada 2021-2022, inculpaţii poliţişti, menţionaţi mai sus, ar fi ”protejat” interesele celorlalţi inculpaţi cercetaţi (la vremea respectivă marea majoritate desfăşurau activităţi de exploatare material lemnos), prin aceea că şi-ar fi exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu în ceea ce-i priveşte pe doi agenţi de poliţie din cadrul I.P.J. Alba respectiv Brigada de Operaţiuni Speciale (BOS) Alba-Iulia, care ar fi interferat, prin munca de poliţie desfăşurată, cu cea a oamenilor de afaceri”, a transmis, joi, DNA.

Sursa citată a precizat că, în urma unor controale efectuate de cei doi agenţi în zonele în care se desfăşurau activităţi de exploatare a lemnului, la insistenţele oamenilor de afaceri sau ca urmare a oferirii unor foloase necuvenite (în cazul inculpatului Toma Dan), inculpaţii poliţişti ar fi desfăşurat mai multe activităţi nelegale, concretizate în:

– propuneri/presiuni repetate de schimbare a locului de muncă,

– transmiterea către oamenii de afaceri a programului de lucru al unuia dintre agenţi,

-efectuarea asupra unuia dintre agenţi a două cercetări disciplinare cu încălcarea dispoziţiilor legale,

– sancţionarea abuzivă a unuia dintre agenţi cu diminuarea salariului cu 10 % pentru o perioadă de 3 luni, în condiţiile în care obiectul cercetării prealabile care s-a finalizat cu măsura menţionată anterior era acelaşi cu cel al unui dosar penal, în care procurorii au dispus, ulterior soluţionării cercetării prealabile, soluţia clasării constatând că faptele reţinute în sarcina agentului nu există,

– detaşarea nelegală la un post de poliţie situat la distanţă mare de locul de muncă, de la acea dată, şi apoi efectuarea de presiuni pentru acceptarea mutării definitive a aceluiaşi agent de poliţie de la postul de poliţie pe raza căruia oamenii de afaceri îşi desfăşurau activitatea

”Totodată, în scopul intimidării, inculpatul N.C.G. i-ar fi urmărit, supravegheat, fotografiat/filmat fără drept şi fără vreun interes legitim, pe cei doi agenţi de poliţie atât la domiciliu, la  locul de muncă, cât şi în alte locuri pe care aceştia le-au frecventat. În contextul de mai sus, inculpaţii Ş.I., F.M.I., şi N.C.G., i-ar fi promis unei persoane (martor în cauză) suma de 5.000 euro pentru a-şi trafica o presupusă influenţă pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor funcţionari din conducerea I.G.P.R., şi că-i va determina pe aceştia să-l transfere pe celălalt agent într-o altă subunitate de poliţie”, a mai transmis DNA.

                                                                                                            Adina Bucur