3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 13:20
No menu items!

Încă un copil a murit la „Marie Curie”. Autoritățile au prezentat rezultatele probelor de apă și lapte praf / UPDATE

spot_img
  • UPDATE

Rezultatele probelor recoltate din portocale sunt negative, iar copiii din județul Argeș s-au îmbolnăvit din alte cauze, a declarat luni, ministrul agriculturii, Achim Irimescu.

„Am vorbit cu președintele ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – n.r.), care a confirmat că rezultatele pe portocale au fost negative. Cred că sunt de vină alte cauze pentru contaminarea copiilor internați la Spitalul „Marie Curie”. Mi-e greu să mă pronunț de unde ar fi problema dar cred că e ceva pe partea de sănătate, bacterii, dar nu pot să mă pronunț”, a precizat ministrul citat de Agerpres.

  • UPDATE

Probele de lapte praf și apă plată analizate sunt conforme, iar apa din rețelele publice folosită la prepararea hranei copiilor internați la București este potabilă, au anunțat, luni, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Argeș, într-un comunicat de presă. 

Potrivit comunicatului, au fost recoltate probe de la domiciliile copiilor, de la Spitalul de Pediatrie Pitești, precum și din alimente, din apa din rețeaua publică și din apa îmbuteliată care au fost folosite la prepararea hranei pentru copii, înainte de apariția simptomatologiei.

În urma analizelor a rezultat că apa folosită la blocul alimentar al Spitalului de Pediatrie Pitești, precum și la domiciliile mai multor copii din Pitești, Topoloveni și Ștefănești este potabilă. S-a stabilit, totodată, că și apa minerală necarbogazoasă recoltată din două rețele de hipermarketuri este potabilă.

În schimb, apa din sursă proprie folosită într-o gospodărie din Mărăcineni, care din declarațiile părinților era folosită doar la prepararea supelor, precum și cea de la un izvor public din Ștefănești, despre care tatăl a declarat că nu a fost folosită pentru hrana copilului, a fost găsită ca fiind nepotabilă.

Probele de lapte praf recoltate din farmacii corespund standardelor în vigoare, iar microaeroflora și suprafețele de la Spitalul de Pediatrie Pitești se încadrează in limite normale„, se precizează în comunicat.

Potrivit reprezentanților DSP, niciun copil din județul Argeș nu mai a fost transferat în ultimele patru zile la vreo unitate sanitară din București cu boala diareică acută complicată.

Restul pacienților prezenți la unitățile sanitare din județul Argeș în ultimele 24 de ore se încadrează în media zilnică specifică sezonului, diagnosticele fiind variate, caracteristice vârstei„, se mai menționează în comunicatul DSP Argeș.

O fetiță diagnosticată cu sindrom hemolitic-uremic, care era internată la Spitalul „Marie Curie”, a murit în noaptea de duminică spre luni.

Surse medicale citate de Agerpres au precizat că fetița era internată la Secția de Terapie Intensivă a unității medicale. ”Un al doilea copil cu sindrom hemolitic-uremic a murit luni, la ora 3.30„, au precizat sursele.

Săptămâna trecută, o fetiță din Topoloveni de un an a murit, după ce a fost adusă în stare gravă la ”Marie Curie”, fiind infectată cu o bacterie și ulterior diagnosticată cu sindrom hemolitic-uremic.

Duminică, la ”Spitalul Marie Curie” erau internați 11 copii cu sindrom hemolitic-uremic.

În prezent, la Spitalul Marie Curie sunt internați 11 copii cu sindrom hemolitic-uremic. Cinci dintre aceștia sunt pe Secția de Terapie Intensivă și fac dializă peritoneală. În cursul nopții, un copil s-a decompensat și a necesitat și el protezare ventilatorie, deci este respirat pe aparate. În momentul de față sunt doi copii ventilați mecanic, ceilalți trei aflați în terapie intensivă – în stare gravă, dar stabilă – deocamdată nu necesită protezare ventilatorie. Pe Secția de Nefrologie se află internați alți șase copii, trei dintre ei necesită dializă peritoneală, trei au funcția renală reluată. În momentul de față nu li se face dializă. Evoluția în această boală este lentă, și-au reluat diureza și asta este un lucru foarte bun„, a explicat duminică medicul Denis Stănescu.

R.D.