1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 9:41
No menu items!

Încă un caz șocant în spitalele din România. O femeie din Constanța a murit așteptând ambulanța în curtea unei unități sanitare

spot_img

După cazul gravidei care a născut în fața spitalului din Urziceni, o altă situație dramatică s-a petrecut la Constanța. O femeie de 75 de ani a murit așteptând ambulanța. S-a întâmplat în localitatea Băneasa.

Pensionara aflată în stop cardio-respirator s-a stins în curtea spitalului comunal.

„Vara, numărul de români în Constanţa se triplează, iar sistemul medical din judeţ nu face faţă. Azi noapte, o femeie de 75 de ani, aflată în stop cardio-respirator a aşteptat 3 ORE o ambulanţă! Aceasta a murit, cu familia putând doar să aprindă o lumânare în curtea spitalului comunal. Dacă ar fi existat suficient personal şi echipament, ar fi putut fi salvată! Avem nevoie de ambulanţe în plus pe litoral, domnule Rafila! Avem nevoie de personal medical şi de servicii mobile de urgenţă pe parcursul verii! 3 ore! Aşa ceva, nu se poate!”, a scris senatoarea Evdochia Aelenei pe Facebook.

UPU Constanţa: Pacienta era stabilă. S-a cerut transfer pentru investigaţii suplimentare

Unitatea de Primiri Urgenţe Constanţa a transmis, vineri, că pacienta a fost stabilă hemodinamic şi respirator, dar, pentru că erau necesare investigaţii suplimentare, s-a cerut transfer către o altă unitate. Între timp, starea femeii s-a agravat, cerându-se echipaj cu medic. Până la sosirea acestuia, s-au efectuat manevre de resuscitare.

”Pacienta cu multiple comorbiditati a fost adusa la punctul UPU SMURD Băneasa, la ora  17:30 de către familie, pentru dispnee. A fost evaluată de către medicul specialist medicină de urgenţă de gardă. Pacienta era stabilă hemodinamic şi respirator, sub administrare de O2 dar fiind necesare mai multe investigatii, medicul a solicitat ambulanta cu asistent, la ora 17.48, în vederea transferului către o unitate medicala spitalicească”, a precizat UPU Constanţa.

Sursa citată a precizat că, la ora 19.31, s-a revenit cu solicitarea către dispecerat.

”În tot acest timp pacienta a fost monitorizată şi asistata medical, fiind în continuare stabila hemodinamic şi respirator. La scurt timp dupa al doilea apel, starea pacientei s-a agravat, motiv pentru care, la ora 19.42 s-a sunat in dispecerat, pentru trimiterea de urgenta a unui echipaj cu medic”, a mai transmis sursa citată.

Reprezentanţii UPU Constanţa au menţionat că tot timpul pacienta a fost  asistată şi s-au efectuat manevrele de resuscitare, conform protocoalelor medicale în vigoare.

Şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat, vineri, într-o conferinţă de presă, că primul apel a vizat alocarea unui echipaj de transport pacient, ceea ce nu este considerat o urgenţă medicale, echipajele disponibile fiind direcţionate către cazurile cod roşu.

Serviciul de Ambulanţă Constanţa a precizat că alocarea s-a făcut în 30 de minute după solicitarea unui echipaj cu medic, mai repede neexistând un astfel de echipaj disponibil.

                                                                                                            Adina Silav