2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:24
No menu items!

Încă un caz de sindrom hemolitic-uremic, confirmat la “Marie Curie”. Un specialist avansează o nouă ipoteză în cazul bebelușilor

spot_img

O formă de sindrom hemolitic-uremic a fost confirmată, vineri, la încă un copil internat la Spitalul „Marie Curie”. Anunțul a fost făcut de medicul Mihaela Bălgrădean, șeful Secției de nefrologie a unității medicale.

„Unul dintre copii va urca de la ATI pe Secția de nefrologie. Trei sunt fără dializă peritoneală. Unul dintre cei trei fusese ieri pe această procedură, astăzi i-am închis dializa. Este vorba de cel care a fost cu foarte mari probleme la debut, este cel care are 10 luni. O să încercăm în cursul zilei de mâine sau poimâine să scoatem cateterul. Dintre copiii veniți pe data de 24 februarie (miercuri – n.r.) de la Pitești și Fetești, este vorba de o fetiță de un an și patru luni, la ea se confirmă ca formă de sindrom hemolitic-uremic, însă nu cu gravitatea maximă a insuficienței renale acute. Are unele semne de insuficiență renală acută, însă urinează și nu are parametri de azotemie foarte mari. Având în vedere că verotoxina a fost pozitivă în scaun, că are un grad de anemie cu elementele tipice pentru SHU și că trombocitopenia a devenit ceva mai severă față de ieri trebuie să o încadrăm în SHU, sigur nu formele severe în care au fost ceilalți copii sau în orice caz să o monitorizăm cu foarte mare atenție. (…) Sunt șapte în total, însă unul dintre ei pleacă acasă”, a explicat medicul.

Potrivit Mihaelei Bălgrădean, s-a creat un salon pentru copiii în cazul cărora nu este foarte clar dacă au SHU, dar care au verotoxină. „Am creat un salon pentru copiii care nu sunt încă foarte clari cu această boală, dar care au verotoxină pozitivă. Alți doi care au verotoxină sunt bine, sunt pe Secția de gastroenterologie. (…)Verotoxina pozitivă în scaun reprezintă un semnal de alarmă pentru boală, dar nu întotdeauna înseamnă boala”, a mai spus Bălgrădean. Ea a precizat că nu au mai venit alte cazuri cu verotoxină depistată, iar copilul adus la Câmpulung este „departe de orice supoziție” de SHU, acesta prezentând „cu totul altă boală”.

Ipoteză nouă în privința sursei îmbolnăvirilor

Între timp, specialiştii continuă să caute sursa îmbolnăvirilor. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a anunţat că va verifica o serie de alimente din comerţ şi din gospodăriile particulare. Ancheta are loc în judeţele Argeş şi Dolj şi vizează laptele de vacă, brânza, carnea de vită şi de pui, fructe şi legume.

„Persoanele din jurul unui copil pot să fie sursa acelei îmbolnăviri, dar având în vedere numărul mare de 14-16 cazuri în Argeş, e probabil să fie mai degrabă vorba de consumul unui aliment decât de transfer interuman (a doua pistă luată în calcul de specialiști, în investigație – n.r.)”, a spus, la Digi24, președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila. În plus, acesta nu a exclus apariția unor noi cazuri de infecție.

Consumul unui aliment este varianta avansată drept sursă a îmbolnăvirilor și de medicul Ovidiu Limoncu, specialist în nefrologie pediatrică de la Spitalul Clinic de urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, din Capitală, unul dintre cei mai buni experți în domeniu din România. Acesta a dezvăluit pe pagina sa de Facebook că sursa îmbolnăvirii bebeluşilor cu sindrom hemolitic uremic ar putea fi un anumit tip de iaurt cu arome, printre alte alimente. Doctorul Ovidiu Limoncu a ajuns la această concluzie în urma discuţiilor pe care le-a avut cu părinţii a trei copii din Buzău, diagnosticaţi cu acest sindrom.

Am avut, la Grigore Alexandrescu, o serie de trei copii cu SHU. Toți trei erau din Buzău. Am încercat să găsesc sursa îmbolnăvirii din discuțiile cu părinții. Elementul comun era consumul aceluiași tip de iaurt colorat, cu arome. Sunt curios, pentru că sigur este contaminare alimentară, ce vor găsi acum la ancheta epidemiologică!”, a scris dr. Limoncu pe Facebook.

bebelusi_dr.limoncu

Medicul Ovidiu Limoncu a explicat pentru gds.ro. că o astfel de epidemie a existat şi în SUA şi Germania, în 2011. Şi în aceste cazuri, sursa îmbolnăvirii a fost un suc natural de fructe. „Am lucrat 17 ani la Spitalul pentru Copii «Grigore Alexandrescu», ca șef al Secției de Dializă, și am tratat foarte mulți copii cu sindrom hemolitic uremic. Am avut odată trei cazuri de la Buzău și toți mâncaseră același tip de iaurt. Am făcut sesizare, dar nu s-a întâmplat nimic. În cazul copiilor de acum trebuie vorbit cu părinții ca să se vadă ce au mâncat, dacă au consumat un aliment comun“, a adăugat dr. Limoncu.

Medicul a mai declarat că s-a inventat cu medicament „minune” pentru acest sindrom, care trebuie aplicat cât mai repede pentru a împiedica distrugerea avanstă a rinichilor, dar care are şi un inconvenient: este foarte scump şi poate creşte susceptibilitatea la unele infecţii.

În paralel cu ancheta autorităţilor sanitare, procurorul de caz din Argeş a extins ancheta în cazul celor trei bebeluşi care au murit până acum din cauza bolii. Acuzaţiei iniţiale, de omor din culpă, i s-au adăugat alte două: neglijenţă în serviciu şi rele tratamente aplicate minorilor.

R.D.