Încă un azil al groazei a fost descoperit în București, după ce o persoană anonimă a sunat la 112. 25 de bătrâni trăiau în condiții oribile și primeau mâncare expirată. Acest azil funcționa fără autorizație în Sectorul 6 al Capitalei. Două femei au fost transportate imediat la spital.
Potrivit Poliţiei Capitalei, Secţia 20 Poliţie a fost sesizată, prin apel 112, marţi, de către un bărbat, despre faptul că, la o adresă din Sectorul 6, funcţionează un centru de bătrâni fără autorizaţie.
În baza sesizării şi ca urmare a activităţilor întreprinse împreună cu Prefectura Municipiului Bucureşti, la adresă s-a deplasat o echipă de control formată din poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, o echipă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov şi reprezentanţi ai ANPIS, OPC, ITM, DSP şi ANSVSA.
”Din primele verificări s-a constatat faptul că nu ar fi respectate normele igienico-sanitare, condiţiile de cazare ar fi improprii, iar hrana oferită nu ar respecta normele legale impuse (inclusiv alimente expirate) – fapt susceptibil a pune în primejdie viaţa persoanelor vulnerabile, cazate în centrul respectiv. Totodată, unitatea nu ar fi respectat prevederile Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor şi H.G. 1010/2004, în sensul că nu ar fi existat o analiză de risc, măsurile de securitate constând doar în amplasarea unui sistem TVCI (sistem de supraveghere), care nu corespunde din punct de vedere tehnic”, a transmis sursa citată.
De asemenea, azilul nu ar fi avut un punct de lucru declarat şi nu ar fi deţinut autorizaţie de funcţionare.
Potrivit sursei citate, cele 25 de persoane găsite în acest centru de bătrâni urmau să fie relocate în spaţii de cazare adecvate, după evaluarea medicală făcută de către medici şi asistenţi medicali din cadrul UPU-SMURD Bucureşti.
Conform unor surse judiciare, este vorba despre şase bărbaţi şi 19 femei, majoritatea nedeplasabili, dintre care două femei au fost transportate deja la Spitalul Elias.
Poliţia Capitalei a precizat că, în acest caz, se constituie dosar penal pentru exercitarea fără drept a unei profesii şi vătămare corporală din culpă, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.
Unsprezece centre sociale au fost închise şi alte 25 au activitatea suspendată, după primele două zile de controale ale autorităţilor în care au fost verificate, în total, 998 de servicii sociale, la nivelul ţării.
Adina Silav